2023. február 24., 19:05
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Mobilitási koncepció készül – a tervek szerint 2025-ben átadásra kerülő – Vasvári Pál utcai óvoda és a Vasvári Pál–Fürj utca által határolt intézményi terület átfogó forgalomtechnikai felülvizsgálatával. A koncepció megalkotásának célja, hogy a környéken lakók számára elfogadható, a terület funkcióit optimálisan kiszolgáló közlekedési szabályozás szülessen. A terv forgalmi felmérésekre épül, amelyek várhatóan március 2-án történnek meg.

Szentendre Város Önkormányzata 2020 decemberében döntött arról, hogy támogatja az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kérését, miszerint Izbég-Csicserkó városrészen, a Vasvári Pál út és a Fürj utca találkozásánál fekvő, intézményi besorolású területen óvodát létesíthessen. Az egyházmegye 4-6 csoportos, mintegy 120 férőhelyes katolikus óvoda, bölcsőde és közösségi ház megépítését tervezi, illetve vállalja, hogy az önkormányzattal kötött településrendezési szerződésnek megfelelően 40 millió forinttal támogatja a létesítmény megközelítését biztosító közutak szilárd burkolattal, közterületi parkolókkal történő kiépítését, zöldfelületeket kialakítását, fásítását.

A Vasvári Pál utcában 2025-ben átadásra tervezett katolikus óvoda és bölcsőde mobilitási koncepciójának megalkotása azért indokolt, mert a tágas intézményi terület első beépítéseként megvalósuló intézmény megnyitásának közlekedési következményei végiggondolásra szorulnak. A koncepció megalkotásának célja, hogy a többletforgalom szabályozását a környezetre optimalizálja, a környéken lakók számára elfogadható módon kezelje.

A tervek forgalommérésre épülnek, ezért március 2-án a Vasvári Pál és a Fürj utca környékén több ponton lesz forgalommérés, melynek célja a jelenlegi átmenő, illetve helyi forgalom vizsgálata, a parkolási gyakorlat feltérképezése, az egyes közlekedési csomópontok jellemzőinek meghatározása.