2020. augusztus 30., 09:01
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Folytatódtak az egyeztetések az önkormányzat és a civil szervezetek között a Szentendrei Civil Ház létrehozásáról és annak lehetséges működtetési formájáról, melynek megvalósítására a SzeVi szerkesztőségének elköltözésével, az önkormányzati tulajdonú volt Péter-Pál Galériában nyílik lehetőség. A civil szervezetek számára közösen használandó helyiség működési szabályzatáról, a házirend kialakításáról tárgyaltak augusztus 25-én.

A Szentendrei Civil Ház megnyitásával végre megoldódhat az a probléma, hogy a szentendrei civil szervezetek túlnyomó többségének az önkormányzat eddig nem biztosított olyan helyiséget, ahol a tagok kulturált körülmények között tudtak volna leülni beszélgetni, programokat szervezni.

A megbeszélésre az összes szentendrei civil szervezetet hívta az önkormányzat, és a közel háromórás egyeztetésen Lang András képviselő, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke, Pilis Dániel alpolgármester és a hivatal munkatársai több közösségi, kulturális, sportegyesület képviselőjével és tagjával együtt vettek részt.

A tervek szerint a helyiséget a civilek megbeszélések, összejövetelek, előadások és a szervezetek fenntartásával kapcsolatos irodai munka céljára is használhatják majd, de pl. hangosítással járó, a szomszédok zavarására alkalmas, zajjal járó tevékenységet ott nem folytathatnának. A Szentendrei Civil Házban résztvevő szervezeteknek és egyesületeknek minimális ingatlanhasználati díjat, valamint rezsiköltséget kell majd fizetniük.

A Szentendrei Civil Ház előterjesztésének szakmai Bizottságokban és Képviselő-testületben történő megvitatására szeptemberben kerül sor.

Az egyeztető megbeszéléseken, szakbizottsági és testületi üléseken összegyűlt vélemények, javaslatok és döntések alapján az önkormányzat szeptember közepére készíti el a működtetéshez szükséges szabályzatot, házirendtervezet, melyet ezt követően a civil szervezetek, még a tervezett októberi nyitás előtt ismét véleményezhetnek.