2020. július 8., 16:08
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

E hétvégén bezár a Teremtés – Ferenczy Noémi művészete című kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban, ezért a finisszázsra különleges programokkal készül a múzeum.

A Ferenczy-művészdinasztia tagja, a Kossuth-díjas Ferenczy Noémi a XX. századi magyar kárpitművészet megújítója, munkássága nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Ferenczy Noémi eredetileg divattervezőnek készült, viszonylag későn, 21 éves korában kezdett érdeklődni a kárpitművészet iránt és választotta az ezzel jár művészi egzisztenciát. Élete végéig hű maradt a család valamennyi alkotója által képviselt értékekhez, a munka iránti tisztelethez, alázathoz és elkötelezettséghez. Kárpitjain ezzel összhangban forr szerves egységgé az ember és az általa végzett tevékenység, miközben hangsúlyosan érvényesül a kompozíciók síkszerűsége a kifejezőeszközök archaikus egyszerűsége és néhány szín végtelen árnyalata révén.

• Ferenczy Noémi tárlatvezetés: július 10. péntek, 17:00

• Ferenczy Noémi finisszázs: július 11, szombat, 18:00

SZÖVETELÜNK

Könnyed nyári beszélgetés híres textilművészekkel július 11-én, szombaton 18 órakor. Czakó Margit, Farkas Bori, Péreli Zsuzsa, Regős Anna és Richter Sára művészekkel Bodonyi Emőke, a kiállítás kurátora beszélget.
Ferenczy Noémi a huszadik századi kárpitművészet megújítójaként, korszakalkotó és stílusteremtő művészként hagyta ránk örökségét. Tanított az Iparművészeti Főiskolán, de közvetlen tanítványain kívül későbbi generációk is mesterükként tekintenek rá. Művészetének hatását kortárs alkotóművészek segítségével igyekszünk feltárni.
Helyszín: Ferenczy Múzeum (Kossuth Lajos utca 5.)
Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu
Belépőjeggyel látogatható.