2023. április 20., 11:39
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Komoly felkészülésről és töretlen játékos kedvről tanúskodtak a nyugdíjasok helytörténeti vetélkedőjén résztvevők a tavaszi fordulóban. A Petőfi és kora (Szentendrén) témájú vetélkedő győztese a Kossuth Nyugdíjas Klub lett, szoros versenyben, mind a négy csapat nagyon jó teljesítménye mellett.

Évente két alkalommal rendez helytörténeti vetélkedőt az önkormányzat és a Tourinform Iroda a város nyugdíjasainak. A költő születésének 200. évfordulója alkalmából a verseny ezúttal Petőfi alakja köré szerveződött. Az április 19-én tartott vetélkedőn már a külső megjelenést is pontozták: a csapatok öltözékükben, kiegészítőikben is megidézték Petőfi korát.

A vetélkedőn négy öt-öt fős csapat, a Kék Duna Nyugdíjas Klub, a Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Társaság, a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub és a Gondozási Központ csapata mérte össze tudását, négy állomáson. A feladatokat Komáromi Raisz Borbála állította össze, az állomáshelyeken önkormányzati dolgozók várták a csapatokat.

A Tourinform Iroda udvarán Petőfivel és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc alakjaival összefüggésbe hozható szentendrei helyszínek adták a témát. Innen a Ferenczy Múzeumba vitt a résztvevők útja, akik számára a helyszínek bejárása sem volt kis feladat.

A múzeum falai között Kossuth-nóták és megzenésített Petőfi-versek előadásában jeleskedtek a csapatok, a következő helyszínen, a Városházán Petőfi költeményeit szavalták a versenyzők.

A vetélkedő utolsó állomásán, a költő Templomdombon álló mellszobránál, Petőfi ismert verseit kellett kiegészíteni a hiányzó sorokkal.

A pontok összesítésére és az eredményhirdetésre ismét a Tourinform Iroda adta a helyszínt. Mint elhangzott, a felkészülést mindenki komolyan vette, miden csapat színvonalas teljesítményt nyújtott, és magas pontszámmal végzett. A győztes Kossuth Nyugdíjas Klub mögött csak egy hajszállal maradt el a második helyezett Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Társaság csapata. Gratulálunk minden résztvevőnek!

A derűs tavaszi időben zajló hangulatos rendezvényt ebéd zárta: a menü Jókai-bableves és Kossuth-kifli volt. A levest a Szentendre Gyökerei tagjai készítették, a süteménnyel a Kék Duna Nyugdíjas Klub kedveskedett a résztvevőknek.

Köszönjük a részvételt és még sok hasonlóan jól sikerült alkalmat kívánunk a szentendrei nyugdíjasoknak!