2022. július 15., 10:55
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A DMRV Zrt. július 14-én, a térség városainak megküldött felhívásában arra kéri a lakosságot, hogy – mindannyiunk érdekében – takarékos ivóvízfelhasználással segítse a felkészülést a várható újabb hőhullám megérkezésére. Fülöp Zsolt polgármester a solymári válságtanácskozáson javasolta, hogy a vízkorlátozás elrendelését megelőzendő, legyen egy nulladik fokozatú felhívás, ami a felelős vízhasználatra kéri a lakosságot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a DMRV Zrt. szolgáltatási területén – különösen Pest megye térségében –, a következő napokban újabb hőhullám érkezésére kell felkészülni, miközben számottevő csapadék érkezése továbbra sem várható – figyelmeztet a DMRV. A hetek óta tartó száraz, aszályos időszakban a vízfogyasztás a hőmérséklet emelkedésével, az üzemeltetési tapasztalatok szerint, hirtelen, ugrásszerűen növekedhet.
Jelenleg a társaság minden vízellátó rendszere üzemszerűen működik, a szolgáltatási területen sehol sem alakult ki vízhiány. A társaság minden személyi és technikai eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében. Előbbiek ellenére – elsősorban Nagykovácsi, Budakalász, Üröm, Pilisborosjenő, Solymár, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pomáz, Csobánka, Szentendre és Pilisszentlászló településeken – a megnövekedett fogyasztási igények a vízellátó rendszer fokozott igénybe vételét okozzák. A fogyasztási igények további emelkedése, illetve esetlegesen előforduló műszaki meghibásodás esetén a rendszerben kritikus üzemállapot jelentkezhet, amely következtében lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

Fentiekre tekintettel, a szükségszerű vízkorlátozás és vízhiány kialakulásának megelőzése céljából – azaz annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson – az alábbiakra hívjuk fel figyelmüket:

  • Törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencetöltés, autómosás)!
  • Csökkentsék a növényzet locsolására használt vízmennyiséget, illetve a locsolás gyakoriságát!
  • Mellőzzék az ivóvízzel történő pormentesítést – utak, járdák locsolását!
  • Az önkormányzatok közterületi (pl. tűzcsapokról történő) locsolási célú vízvételezésének minimalizálása

Az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén, a folyamatos ivóvíz-szolgáltatás minden felhasználó számára történő biztosítása érdekében a DMRV Zrt. az érintett települések esetében vízkorlátozás elrendelését lesz kénytelen kezdeményezni.

Németország nemzetközi hírcsatornája, a Deutsche Welle magyarországi munkatársai elemző riportban dolgozták fel az idei nyár egyik súlyos krízisét, a vízhiányt.  Az alábbi videóban megszólal többek közt Pilis Dániel, Szentendre alpolgármestere és a Civil Kollégium Alapítvány képviseletében Szulovszky István:

Együttműködésüket köszönjük!

Borítókép: www.eea.europa.eu