2022. július 1., 20:08
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A ma (július elsején) elrendelt másodfokú vízkorlátozás előírásainak szigorú betartása azért fontos, mert ha tovább nő a vízfogyasztás, összeomolhat a DMRV teljes vízellátó rendszer. A rendszer egyes elemei ugyanis egymással szorosan összefüggenek, és ha dől ez első dominó, a többi is gyorsan követi.

„A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy ha a második vízkorlátozási fokozatban már kötelezővé tett korlátozásokat nem tartják be az emberek, akkor összeomlik az egész rendszer, és a régióban sehol nem lesz víz, ott sem, ahol most semmi gond a ellátással. Így akár Szentendre, illetve a régió egész területén hiába nyitják meg a csapokat az emberek” – mondta a Solymáron ma délután tartott tanácskozást követően Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere.

A II. fokú vízkorlátozás értelmében – az I. fokú vízkorlátozásban foglaltakon kívül –  felhívást kell intézni a 10m3/nap átlagfogyasztást meghaladó gazdálkodószervezetnek minősülő felhasználók felé, hogy a napi fogyasztási igényüket 10%-kal csökkentsék, valamint minden tömlős mosás és locsolás tilos nappal és éjszaka (0-24) is, a település egész területén.

A DMRV tájékoztatása szerint ilyen hatalmas mértékű vízfogyasztás a cég történetében még soha nem volt, de az előrejelzések szerint hasonló melegekre sajnos még idén nyáron is lehet majd számítani. Fülöp Zsolt a hasonló problémák elkerülése végett azt javasolta, vezessék be a nulladik fokozatú együttműködés kötelezettségét, amelynek lényege, hogy a szolgáltatónak, illetve az önkormányzatoknak már akkor tájékoztatni kell a lakosságot, hogy ismét gond lehet az ellátással, amikor még nincs gond azzal, és arra kérni mindenkit, hogy kezdjen el spórolni a vízzel, mert ha összeomlik a rendszer, akkor mindenütt vízhiány lesz.

A polgármester azt is javasolta, hogy alakítsanak ki esővízgyűjtő támogatási rendszert, amely kiválthatja a kommunális víz locsolási célú felhasználását. Azt is kérte a DMRV szakembereitől, készüljön vészforgatókönyv arról, hogy milyen eszközökre, illetve karbantartásra van szükség, amennyiben hasonló kánikula következik be. Végül arról is szó esett, hogy a jövőben is találkozzanak hasonló körben, illetve hogy össze kell gyűjteni, milyen jogosítványokra van szükségük az önkormányzatoknak – például az építéshatósági jogkör visszaadásával –, hogy hatékonyan léphessenek föl a hasonló esetek megelőzése érdekében.

(Borítóképünk a ma délutáni solymári megbeszélésen készült, a kép jobb szélén Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere és Jámbor Ferenc, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság igazgatója.)

Folyamatosan frissülő cikkünk a vízhiányról:

https://szentendre.hu/elso-foku-vizkorlatozas-lep-ervenybe-junius-30-tol-visszavonasig-szentendren/