2022. november 17., 08:52
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az elmúlt hét egyik tévéműsora irányította a figyelmet arra, hogy rendszerváltás óta évről évre egyre durvábbá, kegyetlenebbé váló közbeszéd mára elviselhetetlenné vált. Ez ellen emelték fel szavukat közéleti személyiségek, értelmiségiek.

A nyilatkozat közvetlen előzménye egy múlt heti televíziós stúdióbeszélgetés. Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere egy országos tévéműsorban nem volt hajlandó a Pesti Srácok egyik újságírójának kérdéseire válaszolni, mert megfogadta, az általa propagandamédiának tartott sajtótermékeknek nem nyilatkozik. Véleménye szerint ugyanis amellett, hogy bántóan egyoldalú tájékoztatást ad nézőinek, olvasóinak a Pesti Srácok, megengedhetetlen hangot használ a számára nem szimpatikus politikusokkal, például vele szemben. (Az ominózus, és a polgármester által nehezményezett megszólalást ebben a műsorban játszotta be Baranyi Krisztina.)

Ez az esemény ösztönözte azt a 37 értelmiségit, aki felemelte szavát az egyre durvábbá váló közbeszéd ellen. A Szemléleken megjelent, és számos sajtómunkás, közéleti személyiség által aláírt közlemény az írástudók – ez esetben az újságírók – felelősségét feszegeti.

– Mi, ennek nyilatkozatnak az aláírói, nagy értéknek tartjuk a szólás szabadságát, a sajtó szabadságát, ám elutasítunk minden olyan közbeszédbeli megnyilvánulást, amely bármely embertársunkat emberi méltóságában megalázza – kezdődik a nyilatkozat.

A közlemény aláírói szerint. „akik nagy nyilvánosság előtt, következetesen megtévesztenek, gyaláznak másokat, nem csupán méltatlanok arra, hogy újságírónak nevezzük őket, hanem romboló cselekedetükkel társadalmunk családját támadják. Az ilyen támadások ellen kívánjuk felemelni a szavunkat – ezt tesszük most is, amikor egy feleséggel, egy négygyermekes édesanyával, egy közszolgálatot ellátó személlyel kapcsolatban úgy nyilvánultak meg az egyik médium munkatársai, ahogyan állatokkal kapcsolatban sem illik… Az emberséges közbeszédnek igenis van határa: ahol véget ér az emberség, ott kezdődik az embertelenség.”

A közlemény végén az aláírók – akik között megtaláljuk Bródy János zenészt, Fabiny Tamás evangélikus püspököt, Gundel Takács Gábor műsorvezetőt, György Zsombort a Magyar Hang főszerkesztőjét vagy Kepes András írót, és akikhez utóbb csatlakozott Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere is – felszólítanak mindenkit, akiknek fontos az emberségesség, emeljék fel szavukat az embertelenség ellen.

Aki szeretne csatlakozni a kezdeményezéshez, az ide kattintva elérhető oldalon fejezheti ki egyetértését.