2016. február 29., 16:23

Kósa Klára munkásságának 50. jubileumi évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a Városház Galériában a keramikus művésznő műveiből.
A megnyitó dupla ünnep volt, épp egy éve avatta a Városháza a megújult Galériát, a mostani megnyitó pedig Kósa Klára művésznő alkotói jubileuma. A kiállítás megnyitóra szó szerint az ország minden részéből érkeztek látogatók, a népművészet mesterei, Klára tisztelői és barátai, és természetesen a szentendrei vendégek.
Köszöntőt mondott Gyürk Dorottya, kulturális alpolgármester, aki a művész humánumát, emberismeretét emelte ki, a pályatárs, Báder Miklósné Klára fiatal éveiről beszélt és alkotói tevékenységét méltatta, majd Verseghi-Nagy Miklós, a város polgármestere nyitotta meg a kiállítást, ezekkel a szavakkal: „Ez a mostani kiállítás több szempontból is különleges és örömmel tölt el bennünket. Különleges, hiszen Kósa Klára nem mindennapi munkásságának 50. évfordulóját ünnepeljük a mai megnyitóval; és különleges, mert az első látásra tetszetős képek nem szimplán képek, hanem megfejtendő rejtvények: nem akármilyen virágokat, madarakat és alakokat látunk itt, hanem titkokat, üzeneteket hordozó képek díszítik a falainkat, el lehet tehát időzni előttük, és elmerülni a tanulmányozásukban.”  „Hadd mondjam el, hogy számomra is meggyőző erejű az a jókedv, amely a művekből árad, az a nyilvánvaló szakmai tudás, amellyel a művek készültek, és az az eredendő és mélyen gyökerező humánum, ami maga a reneszánsz életszemlélet. A Kósa Reneszánsz Kerámiastúdió Szentendre egyik büszkesége, számunkra is megtiszteltetés, hogy a mostani kiállítás házigazdái lehetünk.”
A köszöntőket a Kecskés Együttes örömzenéje követte, a reneszánsz kerámiák méltó kíséreteként, majd maga a művésznő beszélt munkáiról és hitvallásáról. Gyakorlatilag tudományos értékű kiselőadásának végső üzenete az volt, hogy a művészeknek fontos, hogy még életükben minél többen megismerjék munkásságukat, ars poeticájukat, és erre egy ilyen kiállítás remek alkalom. „Nem jó, ha egy temetésen a nekrológokból tudjuk meg, hogy az elhunyt ugyanazt a zenét szerette, amit mi, és ugyanúgy gondolkodott, ahogy mi. Éltető napok kellenek, amikor módunkban áll megismerni a művészt.” – mondta Kósa Klára.
A „SZÍNEK, SZÁMOK, SZIMBÓLUMOK” című kiállításon alkalmunk nyílik megismerni a színek, számok és szimbólumok titkainak tudóját, a sokoldalú alkotót, Kósa Klárát, a művészt és EMBERT.