2020. augusztus 26., 15:47
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A biztonságos tanévkezdés közlekedési és egészségügyi feltételeiről tartottak egyeztetést 2020. augusztus 25-én a Városháza Dísztermében. A megbeszélésen részt vett több szentendrei óvoda és iskola vezetője, Gátiné Budai Boglárka a Szentendrei Rendőrkapitányság és Jámbor Ferenc, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság képviseletében, valamint Fülöp Zsolt polgármester és Pilis Dániel alpolgármester.

Az idei iskolakezdés egyik kritikus pontja a járványügyi protokoll kialakítása és betartatása. Az egyeztetésen résztvevő intézmények vezetői mind beszámoltak arról, hogy az Oktatási Hivatal direktívái alapján milyen intézkedéseket tesznek, amelyekről a szülőket is folyamatosan tájékoztatják internetes felületeiken. Elmondták, milyen szigorításokat terveznek, például, hogy a szülők az intézmények épületeibe szigorú korlátozásokkal, vagy egyáltalán nem mehetnek be, és azt is, hogy a protokoll kialakítása milyen nehézségekkel jár, ugyanis például a másfél méteres távolság megtartása a legtöbb intézményben a diákok nagy létszáma, illetve a szűk hely miatt kivitelezhetetlen. A folyamatos fertőtlenítés mellett az általános iskolák felső tagozataiban, valamint a középiskolákban erősen ajánlottá teszik a maszkviselést a diákok és a dolgozók számára, és amennyire lehetséges, a diákokat elkülönítik egymástól.

Az iskolakezdés másik kritikus pontja a közlekedés. A tanítás előtt és után kialakult torlódások, balesetveszélyes helyzetek különösen a belvárosban okoznak problémát. Szeptember első heteiben a Szentendrei Rendőrkapitányság a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság és a polgárőrség közreműködésével fokozza jelenlétét az iskolák, óvodák környékén. Különösen figyelnek a gépjárművel elkövetett szabálytalanságokra, és a biztonságos a gyalogos közlekedésre.

Az önkormányzat tájékoztató kampánnyal segíti a rendőrség és a rendészet munkáját, amely molinókon, táblákon és az online felületeken is felhívja a figyelmet arra, hogy a szülők mit tehetnek a biztonságos és fennakadás nélküli közlekedés érdekében. Fontos, hogy az iskolák, óvodák környékén közlekedjenek óvatosan, és kellő időben induljanak el. Ne álljanak meg, szálljanak ki az intézmény bejáratánál, a parkoláshoz használják a távolabbi parkolóhelyeket is, például a Dobozi, a Martinovics és a Paprikabíró utcában. Amennyiben mégis az épület előtt állnak meg, a búcsúzkodással, kipakolással ne akadályozzák a forgalmat, az iskolatáskákat készítsék elő a kiszálláshoz.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság forgalmi rend változásról is tájékoztatott.  A Templom tér csak az Alkotmány utca felől közelíthető meg, a Fő téri sikátor és a Hild lépcső felől nem, valamint a támfal kezdő- és végpontjánál is lezárták az utat. A teret jelenleg az omlásveszély elhárítása miatt részlegesen szintén lezárták, teljes lezárásra várhatóan nem kerül sor. Az Izbégi Általános Iskola bővítése miatt fennakadásra lehet számítani a közlekedésben, ezért azt kérik, induljanak el a szokottnál is korábban. Az intézményt a Mária utca felől továbbra is meg lehet közelíteni, de a lépcsővel párhuzamos 4 db parkolóhely az építkezés idejére megszüntetésre kerül. Megálláshoz, várakozáshoz a Vasvári Pál utcát ajánlott igénybe venni.

A megbeszélésen a kampány hosszú távú céljairól is említést tettek. A tervek között szerepel egy védett gyalogos útvonal kijelölése, az óvodák, iskolák környéki zebrák figyelemfelhívó, kreatív átfestése, és pályázatok, vetélkedők szervezése is.

Az iskolakezdés előtt az alábbi helyszíneken újrafestették az útburkolati jeleket:
  • Kálvária úti gyalogátkelők (4 db)
  • Pomázi úti gyalogátkelő (1 db)
  • Dunakorzó gyalogátkelő (1 db)
  • Dunakorzó – Bükkös patak kerékpárút közúton való átvezetése
  • Központi konyha és az iskola előtt sárga színű útburkolati jel
  • Bükkös parton az ovinál sárga színű útburkolati jel

Az ajánlott parkolóhelyeket és elérési útvonalakat ITT TEKINTHETIK MEG