2020. május 12., 10:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az „UNOKÁZÓS” csalás lényege, hogy az elkövetők unokájuknak, vagy más közeli hozzátartozónak kiadva magukat hívják fel vezetékes telefonon az idős embereket és valamilyen okra, például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy pénzzé tehető értéket csalnak ki tőlük. Amennyiben hozzátartozójával, unokájával kapcsolatban keresik, a legbiztosabb védekezés, ha BONTJA A VONALAT és haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal! Ellenőrizze a hívás valódiságát, majd értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon!

A csalás árulkodó jelei:

  • a csalók az idős embereket telefonon keresik, pénzüket, értékeiket igyekeznek elvenni tőlük
  • valamelyik fiatalabb családtagnak adják ki magukat, és arra hivatkoznak, hogy balesetet szenvedett, vagy valamilyen veszélyes élethelyzetben van
  • felajánlják, hogy személyesen mennek el a pénzért

 

Az unokázós csalások megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

➢ Legyen gyanakvó! Tegyen fel személyes kérdéseket, melyek az érintett családtagra vonatkoznak! (Például: Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?)

➢ Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!

 

Amennyiben hozzátartozójával, unokájával kapcsolatban keresik, a legbiztosabb védekezés, ha BONTJA A VONALAT és haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal!

Ellenőrizze a hívás valódiságát, majd értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon!

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya