2017. február 27., 07:06

Az elmúlt öt év legmagasabb főösszegű költségvetését fogadta el Szentendre Város Képviselő-testülete februárban.

Szentendre Város Képviselő-testülete február 16-án fogadta el a 2017-es költségvetést, amely az elmúlt öt év legmagasabb főösszegű költségvetése. A 2017. évi költségvetés egyik legjelentősebb tétele az a 2,9 milliárd forintos kiemelt kormányzati támogatás, amelyet a város azért kapott, hogy a V-8 uszoda lízingtartozását ki tudja váltani.

Ezzel a kormányzat a városvezetés elmúlt években folytatott felelős gazdálkodását ismerte el. Ez a kiváltott lízingtartozás lehetővé teszi azt, hogy a korábban mintegy 300 millió forint hiteltörlesztésre fordított összeg városfejlesztésre legyen fordítható – kommentálta a hírt Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere.

A költségvetés elfogadásáról szóló napirendi pont tárgyalásakor a polgármester elmondta, hogy beruházásokra idén minden eddiginél nagyobb összeget tud fordítani a város: 104%-kal több forrás lesz fejlesztésre és a közszolgáltatások színvonalának javítására is többet fordíthat a város, mint tavaly.

Verseghi-Nagy Miklós bejelentette: a tervek szerint 2017-ben bevezetik a 24 órás ügyeletet, tehát városi forrásból is fejlesztik az egészségügyet.

A polgármester említést tett arról, hogy a Ferenczy Múzeumi Centrum komoly régészeti megbízásokat nyert el, így a város szempontjából megnyugtatóan rendezhető a múzeum finanszírozása. Emellett tovább bővül a kulturális programkínálat, 17%-kal több forrás jut a bölcsődékre, óvodákra és szociális ellátásokra 10%-kal fordítanak több pénzt, mint 2016-ban.

Több mint 300 millió forintot tudunk utak fejlesztésére, tervezésre, építésre fordítani, ezen kívül több mint 70 millió forintot útstabilizációs programra, és reményeink szerint ezt a szintet, ezt a több mint 300, közel 400 millió forintot a következő években is erre a Járható Szentendréért programra tudjuk majd fordítani és ez láthatóan javítja majd az utaknak a minőségét, állapotát – hangsúlyozta a polgármester.

Fülöp Zsolt képviselő a költségvetési vita során kifogásolta, hogy nem változott a korábbi évekhez képest a költségvetés szerkezete, ugyanazok a prioritások élveznek előnyt, mint korábban.

Hogy mégis meg fogjuk szavazni a költségvetést, ezt azért tesszük, mert a polgármester és szűkebb köre összeállította ezt, és bízunk benne, hogy a lehető legjobb tudása szerint igyekszik ezt a költségvetést végrehajtani – mondta Fülöp Zsolt.

Azzal abszolút vitatkoznék, hogy egy szűk körnek a véleményét tükrözi ez a költségvetés, azt gondolom, hogy nagyon széles körben tükrözi a szentendreieknek a véleményét, hiszen kezdetektől fogva, amikor ezt a ciklust megkezdtük, elkezdtük a “Párbeszéd Szentendréért” programot, amikor megkérdeztük az embereket, hogy mire szeretnék hogy költse a város a szabad forrásait – reagált a felvetésre a polgármester.

Verseghi-Nagy Miklós elmondta, a bizottsági ülésen merült fel az az igény, hogy a képviselők jelen lehessenek az intézményvezetőkkel folytatott egyeztetéseken. A polgármester hangsúlyozta, ennek nincs akadálya, ezek a megbeszélések nyitottak a képviselők számára.

Kubatovics Áron megköszönte a lehetőséget, és kérte, hogy időben kapjanak a képviselők arról tájékoztatást, hogy mikor kezdődnek el az egyeztetések.

Török Balázs városfejlesztési alpolgármester kiemelte: azt, hogy ez a költségvetés milyen információk alapján áll össze, nem a polgármester szűk köre dönti el, hanem az összes szentendrei intézményben dolgozó közel 800 ember.

Ez a nyolcszáz ember napról napra kommunikál a főnökeivel tapasztalja, hogy hol vannak hiányok, hogy hol vannak hibák, ezt mind elmondja – mondta a városfejlesztési alpolgármester.

A lakossági igények megjelennek az ügyfélszolgálati irodákban is, ahová mindenfajta problémájuk bejelentésével fordulnak a város polgárai, de sokan jönnek be a városházára, csak azért, hogy elmondják ötleteiket, javaslataikat.

Tehát ez igenis a szentendreiek költségvetése, több ezer információból áll össze, és igenis mélyen szántó költségvetés, mert ezekre a problémákra mind reflektál – tette hozzá Török Balázs.

Holló István képviselő hozzászólásában a bizottsági üléseket idézte fel.

Valóban azt kell mondanom, hogy ott megvívtuk ezeket a csatákat bizottsági szinten, és végigment pro és kontra, hogy mire mit kellene fordítani és hogyan – fogalmazott Holló István. Elmondta, támogathatónak tartja a költségvetést, mert az utakra és a fejlesztésekre fordít nagyon nagy hangsúlyt, és úgy látja – köszönhetően az elektronikus lehetőségeknek – lényegesen többször van meghallgatva a lakosság, mint pár évvel ezelőtt. A képviselő kiemelte az ellenzék szerepét, mert javaslataikkal a fejlesztések felé orientálták a városvezetést.

„Úgyhogy pontosan a saját magunk indítványai is benne vannak így vagy úgy, lehetséges, hogy nem azonnal, amikor a javaslat elhangzott, de én látom nagyon sok helyen beépülve ezeket az elemeket kimondva, vagy kimondatlanul. Úgyhogy a magam részéről azt mondom, hogy ez mindenféleképpen egy elmozdulás, a magam részéről én támogatom ezt a költségvetést.”

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
csü 11

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 11

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
csü 11

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
csü 11
csü 11

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
csü 11
csü 11
csü 11

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
pén 12

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
pén 12
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26