2018. augusztus 24., 11:26
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Augusztus utolsó napjaiban mintegy kétszáz településen és nyolc fővárosi kerületben zajlik a szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek csaknem hatvanezer hektáron tervezik a vérszívók számának csökkentését.

A központi szúnyoggyérítési programot Magyarországon 2017. január 1-től a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányítja, a programra a fedezetet a kormány biztosítja. Az önkormányzatok feladata a lakosság és a méhészek értesítése. A szúnyoggyérítés aktuális heti ütemterve a katasztrófavédelem honlapján folyamatosan elérhető. A szúnyoggyérítést a megyei kormányhivatalok engedélyezik és minden egyes kezelés előtt értesítést kapnak a méhészek a permetezés pontos időpontjáról a jegyzőkön keresztül. Mivel a szúnyoggyérítés a települések belterületeit és az üdülőövezeteket érinti, csekély a ténylegesen érintett méhészek száma. A földi kémiai beavatkozásokat napnyugta után végzik, amikor a méhek már nem aktívak.

A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés április végétől augusztus elejéig 968 települést érintett, összesen 550 ezer hektáron permeteztek a szakemberek.

Augusztus második felében a hőségriadó, a kérészrajzás és az ünnepi hosszú hétvége programjai miatt is több helyen későbbre halasztották a tervezett légi gyérítéseket.

A dunavirágzás befejeztével a napokban a Dunakanyar és a Csepel-sziget településein, Budapesten, valamint a dunaújvárosi régióban is folytatják a kérészrajzás miatt elővigyázatosságból felfüggesztett szúnyoggyérítéseket. Zala megye számos településén jeleztek a szakértők és az önkormányzatok is jelentősebb szúnyoginváziót, így ezeken a helyeken ismételt kezeléseket végeznek a szakemberek. Az elmúlt hetek szárazabb időjárásának köszönhetően több településen is folyamatosan mérséklődött a szúnyogártalom.

Idén a tavalyinál másfél hónappal korábban, április 23-án kezdődött az országos szúnyoggyérítési program. A vérszívók ellen először a tenyészőhelyeken léptek fel egy környezetbarát, úgynevezett biológiai eljárással.

A biológiai eljárás során olyan készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire, amelyben egy baktérium által előállított fehérje van. Ez a fehérje teljesen ártalmatlan az emberekre, állatokra és növényekre, kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el. Ezt a folyadékot a nagyobb kiterjedésű vízfelületeken, például a Velencei tónál, vagy a Tisza-tónál repülővel, a kisebb vízfelületeknél pedig nagynyomású permetezővel juttatják ki. A biológiai lárvagyérítés földi és légi úton egyszerre zajlott tavasszal, összesen 6300 hektárnyi vízfelületet érintve.

A lárvákra irányuló biológiai védekezést a kifejlett szúnyogok irtószerrel történő permetezése (kémiai védekezés) követte. A korán érkező nyárias meleg miatt szinte az egész országban komoly szúnyogártalommal kellett számolni. A helyzet kezelése érdekében május elején már 283 település belterületén, összesen 70 ezer hektáron zajlott kémiai védekezés. Az irtószert olyan minimális mennyiségben juttatták ki, ami az emberekre, melegvérű állatokra és növényekre teljesen ártalmatlan. A permetezés a méhekre veszélyt jelent, ezért a méhészek értesítése mindenhol időben megtörtént. Május folyamán további 36 ezer hektáron repülőről, 31 ezer hektáron pedig a földről permetezték a szúnyogokat. A fákkal, bokrokkal sűrűn benőtt területeken – ahol a levegőről kijuttatott szer nem érné el a szúnyogokat – földi eljárással, autóról permeteznek a szakemberek.

A nyár folyamán hétről hétre folytatódott a kémiai légi és földi védekezés, melyről a katasztrófavédelem honlapja rendszeresen tájékoztatott és tájékoztat. A szúnyoggyérítésre vonatkozó valamennyi információ elérhető a honlap Szúnyoggyérítés menüpontja alatt. Itt gyűjtötték össze a témára vonatkozó, gyakran ismételt kérdéseket és a válaszokat is, melyeket honlapunkról is letölthetnek az érdeklődők.