2024. május 16., 12:58

Nem szavazhatunk lakóhelyünk önkormányzati képviselő- és polgármesterjelöltjeire, ha nem tartózkodunk lakóhelyünkön a szavazás napján. Aki június 9-én reggel 6 és este 7 óra között nem tud az állandó lakcíme szerinti szavazókörben megjelenni, az az önkormányzati választáson átjelentkezéssel kivételesen csak a bejelentett tartózkodási helyén élhet választójogával, de ott is csak akkor, ha a tartózkodási hely létesítése 2024. február 11-ig megtörtént, és a szavazás napján még érvényes.

Vagyis aki elutazott, kirándul vagy bármilyen más okból lakóhelyétől távol van a szavazás napján, az csak abban az esetben vehet részt az önkormányzati választáson, ha van érvényes tartózkodási helye, és az erre vonatkozó lakcímbejelentés legkésőbb február 11-ig megtörtént.

A szabályok szerint az a választópolgár, aki a választás napján nem a lakóhelyén, hanem a tartózkodási helyén akar szavazni, május 31-én 16 óráig kérheti átjelentkezését. Az önkormányzati választáson csak az jelentkezhet át, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart. Átjelentkezni kizárólag a tartózkodási helyre lehet.

Érvényes átjelentkezéssel a választó kizárólag a tartózkodási helye szerint illetékes szavazókörben adhatja le voksát, és ott a tartózkodási hely polgármester- és képviselőjelöltjei közül választhat. (Az állandó lakhely szerinti szavazólapokat tehát nem szállítják át az átjelentkezettek számára a tartózkodási helyre.)

Az önkormányzati választáson nincsenek külön az átjelentkezőknek kijelölt szavazókörök, a kórházban tartózkodók, a fogvatartottak ezúttal nem gyakorolhatják szavazati jogukat az önkormányzati választáson (kivéve, ha a választópolgár lakó- vagy tartózkodási helye ugyanabban a szavazókörben van, ahova a kórház vagy büntetés-végrehajtási intézet is tartozik).

Az átjelentkezési kérelmeket május 31-én pénteken 16 óráig lehet benyújtani. Ennek szabályairól és módjáról ITT olvashat részletesen.

Amint arra több alkalommal is felhívtuk a figyelmet (lásd cikkünk alatt), június 9-én egyszerre tartják az önkormányzati és az Európai Parlamenti választást, amire korábban még nem volt példa.

Kérjük, tájékozódjanak a választás szabályairól, és ellenőrizzék okmányaik érvényességét időben.

Szentendre hivatalos honlapján a választási menüpontban minden fontos helyi választási információ megtalálható.

Valamennyi kérelem benyújtható elektronikus úton, elektronikus azonosítással vagy elektronikus azonosítás nélkül a www.valasztas.hu oldalon, valamint személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján a helyi választási irodában.

A Helyi Választási Iroda elérhetőségei:
2000 Szentendre, Városház tér 3.
Telefon: +36 26/785-159;
E-mail:
valasztas@szentendre.hu
Honlap: www.szentendre.hu/valasztasi-informaciok/