2024. április 19., 14:06

2024. április 20-án, szombaton kezdődik a június 9-ei választások kampányidőszaka. Magyarországon idén először egy időben tartják a helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati, valamint az európai parlamenti választásokat. A kampányidőszak kezdete egyebek mellett azt jelenti, hogy a jelöltek és jelölő szervezetek megkezdhetik az ajánlások gyűjtését, felkereshetik a választókat otthonukban vagy megszólíthatják őket közterületeken.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) április 3-án kezdte meg a választási értesítők postázását. A névre szóló küldeményekben arról tájékoztatják a választópolgárokat, hogy a június 9-ei választáson mely választás névjegyzékében szerepelnek és melyik településen, szavazókörben élhetnek választójogukkal.

A választási értesítők postázása április 19-éig, péntekig befejeződik, 20-ától, szombattól pedig már képviselőjelölti ajánlásokat gyűjtő aktivistákkal is találkozhatnak a választók.

Szombat reggeltől gyűjthetik az ajánlásokat

A független jelöltek és a jogerősen nyilvántartásba vett jelölőszervezetek legkorábban szombat reggel 8 órától kaphatják meg az ajánlóíveket a választási irodáktól, ezután kezdhetik meg az ajánlások gyűjtését. Szentendrén a Városházán, a Helyi Választási Irodában fogadják az ívekért jelentkezőket.

Az ajánlások gyűjtése elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson választáson. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a jelöltséghez szükséges ajánlások számát a települések lakosságszáma alapján a Helyi Választási Irodák vezetői állapították meg. Az egyes szentendrei választókerületekben szükséges ajánlások számáról ide kattintva lehet tájékozódni.

Fontos határidők

Polgármester-jelöltet, egyéni listás és egyéni választókerületi jelöltet, valamint települési nemzetiségi önkormányzati jelöltet ajánlani az illetékes helyi választási irodától igényelt ajánlóíven lehet. A polgármester-választáson indulóknak a jelöltséghez a tízezernél több, de százezernél kevesebb lakosú településeken legalább 300 ajánlást kell összegyűjteniük. A jelöltek bejelentésének határideje 2024. május 6. (hétfő) 16.00 óra. A választási bizottság a jelöltek sorrendjének sorsolását május 6-án 16 óra után végzi el.

Az önkormányzati és nemzetiségi választásra állított listákat május 7-én (kedden) 16 óráig kell bejelenteni az illetékes választási bizottságnál, amely a listák sorrendjének sorsolását május 7-én 16 óra után végzi el.

A bejelentések – amennyiben nincs jogorvoslati eljárás – három nap elteltével emelkednek jogerőre, a jelöltek személyéről, illetve a listák összetételéről ekkor lehet hivatalosan hírt adni. Jelölt kiesése, visszalépése miatt a jelöltek személye, száma és a listák összetétele ezután is változhat.

Politikai hirdetések, reklámok

A kampányidőszakban a jelöltek és jelölőszervezetek külön engedély nélkül tehetnek közzé politikai hirdetést a televízióban, rádióban és a közösségi médiában, illetve plakátokon, falragaszokon vagy szórólapokon.

A különböző felületeken megjelenő tartalmakért a tartalom létrehozója, publikálója, terjesztője viseli a felelősséget. A hirdetéseken minden esetben szerepelnie kell a kiadó adatainak, a kiadás felelősének név szerint is.

Kit ajánlottam?

Az ajánlásgyűjtés megkezdésével párhuzamosan ismét elérhetővé válik a Kit ajánlottam? (KITAJ) elnevezésű ajánlás-ellenőrző szolgáltatás a választópolgárok számára. A szolgáltatás segítségével a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik jelöltet vagy listát támogatták aláírásukkal a választások ajánlási időszakában. A rendszerbe csak azok az ajánlások kerülnek be, amelyek ellenőrzésére sor került. A 2022. évi országgyűlési választások előtt a Nemzeti Választási Iroda azzal a céllal hozta létre az online ajánlás-ellenőrzési szolgáltatását, hogy elősegítse a választások tisztaságát és erősítse a közbizalmat. A „Kit ajánlottam?” szolgáltatással kapcsolatos további információk ide kattintva érhetőek el.

Minden információ megtalálható a választásokról a Választás menüpontban melyen mind a választók, mind a jelölő szervezetek és jelöltek megtalálhatják a számukra fontos tájékoztatókat.

Tájékoztató a jelöltek és jelölő szervezetek részére a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi választásának fontosabb szabályairól.

További információk: a Nemzeti Választási Iroda honlapján.