A Vietnami Nemzetgyűlés elnöke Szentendrén – www.szentendre.hu
2017. április 21., 13:49

Kiemelkedően magas rangú, vietnami delegáció látogatott Szentendrére április 9-én. Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester fogadta a városunkba érkező Nguyen Thi Kim Ngant, a vietnami Nemzetgyűlés elnökét és kíséretét. A delegáció tagjai a Vietnami Nemzetgyűlés bizottságainak elnökei, miniszterek, illetve a Magyarországra akkreditált nagykövet voltak.  A külföldi vendégek Kövér László házelnökhöz érkeztek hivatalos látogatásra Budapestre a Parlamentbe, és vasárnap látogattak Szentendrére.

A delegáció a Duna-korzóra érkezett, ahol Kóbor Edit, a Városháza protokoll főnöke várta és köszöntötte, majd a Városházára kísérte a városunkba érkezőket.
A vendégeket a díszteremben fogadta Gyürk Dorottya, kulturális alpolgármester, aki köszöntőjében Szentendre és a vietnami testvérvárosunk, Hoi-An közötti párhuzamokról beszélt. „Hội An magyarul annyit jelent, hogy a »békés találkozóhely«, és Szentendre pont ennek a megtestesítője a történelem folyamán ide betelepült nemzetiségekkel” – mondta. Az alpolgármester asszony a város történetéről is mesélt, kiemelve azt a párhuzamot is, hogy Szentendre életében is jelentős szerepet játszott a vízi kereskedelem, majd átnyújtotta a vendégeknek az ajándékokat.
A köszöntésnél jelen volt még Jolanda Willemse, Szentendre Nemzetközi Kapcsolatai Egyesületének elnöke és Luu Tienchin, az Asia Center ügyvezetője, akik részt vettek a testvérvárosi szerződés aláírásán 2014-ben. A vietnami vendégek között volt Hội An város képviselője is, aki városa üdvözletét tolmácsolta a szentendreieknek.
A delegáció ezek után rövid városnézésre indult a gyönyörű napsütéses délelőttön. Szentendre a művészetek magyarországi fővárosa, ezért kihagyhatatlan volt a Fő téren egy gyors portrérajz, amelyet Bihon Győző festőművész készített az elnök asszonyról.
Nguyen Thi Kim Ngan örömmel fedezte fel a Fő teret díszítő lampionokat, amelyek Hội Anra is jellemzőek, ott is színes színfoltjai a városnak.

Hội An, Vietnam
A vietnami Hội An-nal 2014-ben, nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án kötöttünk testvérvárosi megállapodást. Az eseményre nagyszámú vietnami delegáció érkezett Szentendrére.
Vietnamban komoly gazdasági potenciál van, nagyon szeretnék a kapcsolataikat megerősíteni Magyarországgal. 2015-ben volt a diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulója, és szinte egész évben magyar vonatkozású eseményekkel készültek itt is, ott is. Ma is rengeteg vietnami diák tanul Magyarországon a Stipendium Hungaricum program részeként, és jelentősen megélénkültek a kétoldalú kapcsolatok.
Hội An a Keleti-tenger partján fekvő város, Vietnam déli partjainál. Körülbelül 120 000 lakosa van. A várost az UNESCO a Világörökség részének ismerte el 1998-ban, mert Hội An régi része különösen jó állapotban fennmaradt, tipikus dél-kelet ázsiai kereskedelmi kikötőváros. A kikötő már az 1. században működött, és kiemelt kereskedelmi szerepét sokáig megtartotta, mert a kínai és a japán kereskedők is megfelelő helynek tartották az árucserére.
Ma állítólag nagyszámú magyar kolónia él Hội Anban.
A város egyik szép hagyománya a mécses úsztatás, amely hasonló a mi mécses úsztatásunkhoz az ISTER napokon.