2024. június 28., 12:48

Nyár, vízpart – szúnyogok. A vérszívó rovarok minden évben sok kellemetlenséget okoznak a szentendrei és környékbeli lakóknak. Különösen igaz ez idén, a későn visszahúzódó árhullám idején. A védekezés a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a helyi önkormányzatok és a lakosság közös felelőssége és feladata.

A központosított szúnyoggyérítést országos szinten az OKF végzi. Ennek a lakosság körében ismertebb formája a kémiai gyérítés, amikor egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével. Június 25-én este-éjszaka településünkön a kémiai gyérítés megtörtént. Az irtószer a kijutatott koncentrációban emberekre és melegvérű állatokra az OKF tájékoztatása szerint nem veszélyes, 1-2 óra alatt lebomlik. Ezzel együtt Szentendre városvezetése az alábbi ajánlásokat fogalmazta meg a lakosság számára a gyérítés ideje alatt:

 • szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni,
 • a kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni,
 • a kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni,
 • a kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A kémiai gyérítés hátránya, hogy csak a szúnyogok aktív időszakában alkonyatkor, este alkalmazható, illetve a szúnyogokon kívül egyéb rovarokra, és vízi szervezetekre is mérgező, ezért magas a káros ökológiai hatása.

Fentieket is figyelembe véve, ahogy már korábban is megírtuk, Szentendre Város Önkormányzata is csatlakozott a Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesület kezdeményezéséhez, amely szorgalmazza, hogy a biológiai gyérítés számos külföldi példához hasonlóan minél nagyobb teret nyerjen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gyakorlatában. Az ügy előremozdítása érdekében a szentendrei városvezetés tovább kívánja mélyíteni a 2022 tavaszán elindított térségi együttműködést.

Az OKF tájékoztatása szerint a jóval kevesebb környezeti ártalommal járó biológiai lárvagyérítést is alkalmazza, az azonban nem tudható meg honlapjukról, hogy pontosan hol és mikor használják, illetve használták a szúnyogártalom megelőzésének ezt a formáját. (A biológiai lárvagyérítés alkalmazásával kapcsolatban feltett kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz a katasztrófavédelemtől. A válaszadás esetén frissítjük cikkünket.)

Azzal, hogy megfelelően alkalmazva mindkét gyérítési módszernek van létjogosultsága a katasztrófavédelem mellett ökológus szakemberek is egyetértenek.

Küzdelem saját területen

A vízgazdálkodás hatékonysága növelése érdekében az önkormányzat tavaly 200, idén pedig 250 esővízgyűjtő edényt osztott ki a városban. Hazai Attila főkertész emlékeztet: a szúnyogártalom elleni lakossági védekezés, valamint a környezetkímélőbb biológiai lárvagyérítés segítése érdekében a vízgyűjtő tartályok mellé csípőszúnyog-lárvák elleni biológiai hatóanyagot tartalmazó tablettákat is osztottak és fognak osztani ezen a nyáron is.

Az OKF, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a környezetvédők, és Szentendre Város Önkormányzata egyaránt felhívja rá a figyelmet, hogy a lakosság szerepe jelentős a kártevők elleni védekezésben. A kertekben felelhető pangó vizek (pl. csapadékgyűjtők, állat itatók, eldugult ereszcsatorna) jelentős szúnyogtenyészetté válhatnak, fél deciliter víz már elegendő ahhoz, hogy több tíz csípőszúnyog kifejlődjön benne.

Ezért kiemelten fontos, hogy lehetőség szerint mindenki szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ha környezetében észleli szúnyoglárvák fejlődését, hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a szúnyogok elleni védekezés fontosságára.

 • Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
 • Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
 • Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.
 • Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
 • A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
 • Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.
 • Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.
 • Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel. A garázs, pince, akna, istálló stb. nyílászáróit tartsa zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat.