2022. szeptember 30., 15:17
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Hosszú utat kellett bejárnia Pilisszentlászló településvezetésének mire elkezdődhetett a község szennyvízcsatorna-hálózatának tervezése. A beruházás előkészítése, az engedélyezési tervek egyeztetése volt a témája annak a megbeszélésnek, amely szeptember 28-án zajlott a Városházán. Tóth Attila, Pilisszentlászló polgármestere és Vöeröes Imre tervező ismertette a terveket Szentendre városvezetésével. A megbeszélésen részt vettek a DMRV Zrt. munkatársai is.

Nem sokkal az ivóvízhálózat teljes kiépülése után, 1994-ben kezdték el Pilisszentlászlón a szennyvízcsatorna-hálózatának tervezését, ekkor még egy helyi szennyvíztisztítóról volt szó. A felszín alatti vizek, vízbázis- és környezetvédelmi okok miatt a helyi szennyvíztisztító építését elvetették. Majd hosszú évekig tartó tervezések, egyeztetések során végül az a döntés született, hogy a települést átsorolták a szentendrei agglomerációba, és a vezetékkel gyűjtött szennyvizet a szentendrei regionális szennyvíztisztító telepre kell vezetni.

2021-ben a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló kormányhatározatba beiktatták „Pilisszentlászló szennyvízelvezetési és -tisztítási fejlesztésének előkészítése” elnevezésű projektet 200 MFt indikatív támogatási keretösszeggel. A község önkormányzata még 2021-ben kiírta a feltételes közbeszerzést és megkötötte a nyertes tervezővel a tervezési és felhasználási szerződést.

A megvalósulás felé az első, de jelentős lépés megtörtént, kormányhatározat nevesítette a beruházás előkészítését, megjelölve a támogatási keretet, és elindult a teljes körű előkészítés, elkészültek a tervek. A tervek szerint a község belterületén mintegy 16 km, külterületén pedig kb. 5 km hosszú szennyvízcsatorna-hálózat épül ki. A településről gravitációs- és nyomóvezetékeken, többnyire az útpadkában vezetve a Szarvashegy előtt elhaladva jut el a szennyvíz a szentendrei Skanzennél, a Sztaravodai út és Tegez utcai csomópontnál lévő befogadóig.

Szentendre városvezetése és a DMRV vezetésének májusi egyeztetése alapján a város csatornázatlan területein szeptember közepén kezdődött el a lakosság csatornára kötési igényfelmérése, amiről itt írtunk korábban. A Szarvashegy előtt elhaladó gerincvezeték kiépítése a későbbiekben lehetőséget nyújthat a terület ingatlantulajdonosai számára, hogy háztartásukat csatlakoztassák a szennyvízcsatorna-hálózathoz.

A jelenlegi információk szerint a pilisszentlászlói szennyvízelvezető törzshálózat kiépítése 100%-os finanszírozású európai uniós forrásból valósul meg, de addig még be kell fejezni a teljes körű előkészítést, majd meg kell szerezni a kivitelezéshez szükséges pénzügyi támogatást.

Felhasznált forrás: Tóth Attila polgármester prezentációja Pilisszentlászló szennyvízkezelésének kérdése a múlt, a jelen és a jövő tükrében!, 2021. november 15.  >>>

Képünkön balról jobbra: Kosztek Gabriella Városfejlsztési és Vagyongazdálkodási Iroda munkatársa, Pilis Dániel alpolgármester, Fülöp Zsolt polgármester, Tóth Attila, Pilisszentlászló polgármestere, dr. Bartha Enikő aljegyző, Vöeröes Imre tervező, Oláh Tamás és Koppány Balázs, a DMRV munkatársai