2017. május 26., 12:12

Szakács Imre festőművész volt az Albert Rigolot orientalista festőművész előtt tisztelgő emlékkiállítás díszvendége a franciaországi Cernay-la-Ville-ben. A Versailles közelében fekvő, rangos művésztelepi múlttal rendelkező településen az Association Peintres en Vallée de Chevreuse rendezésében nyolc meghívott művész mellett állította ki hét alkotását a szentendrei festőművész.

 

Cernay-la-Ville előkelő helyet foglal el Barbizon, Pont Aven, Cagnes-sur-Mér és Le Pouldu nagyhírű művésztelepek sorában. Az április 28-án nyílt kiállításnak a lenyűgözően festői környezetben lévő, XII. században épült ciszterci Abbaye des Vaux de Cernay adott otthont.

A kiállítás plakátja

Az Association Peintres en Vallée de Chevreuse szervezésében létrejött Hommage à Albert Rigolot kiállítás a híres tájképfestő kilencvenhét művét mutatta be, mellette nyolc franciaországi kortárs festő és szobrászművész alkotásait és a magyarországi díszvendég, Szakács Imre festőművész festményeit.

Az ünnepélyes megnyitó Albert Rigolot leszármazottai, kortárs művészek, helyi nobilitások, híres mecénások, gyűjtők és érdeklődő látogatók jelenléte mellett zajlott. A város polgármestere, René Memain, valamint Pierre Bedouelle, volt barbizoni polgármester mondott köszöntőt. A kiállítást Dimitri Dutat, a chevreuse-i egyesület elnöke nyitotta meg, melyet követően Szakács Imre megköszönte a Szentendrének és személyének szóló megtisztelő meghívást.

Szakács Imrét az Európai Művésztelepek Szövetségén, az EuroArt-on keresztül keresték meg, hogy vegyen részt a nagyszabású kiállításon.

Nagyon megérintett az a fogadtatás, szeretet, amivel Franciaországban találkoztam. Kezdetben úgy gondoltam, csak egyike vagyok a kiállítás résztvevőinek, meglepett, és nagyon megtisztelőnek érzem, hogy én lehettem a díszvendég. Az egyeztetések során mind több művemet kérték el a kiállításra, végül hét festményemet állították ki a gyönyörű bencés apátságban. Ezen a vidéken egyik kastély éri a másikat, a táj lenyűgöző. Amikor megláttam egy libanoni cédrust, elállt a lélegzetem. Ahogyan a Szentendrei Régi Művésztelep fáit megfestettem, életfa-sorozatom következő témája lesz ez a fantasztikus fa.
A nagy hozzáértéssel megrendezett kiállítást igényes színes katalógus kísérte, mely Dimitri Dutat-nak, valamint munkatársainak munkáját dicséri. A katalógushoz Szakács Imre Szentendréről is elküldött egy fényképet, hogy szeretett városát Cernay-la Ville-ben is megismerhessék. A nagy sikert hozó megnyitó óta a látogatók száma már az ezret is meghaladta. A párizsi magyar nagykövetség is jelezte szándékát a kiállítás megtekintésére, hiszen a tárlat egy újabb fejezet a magyar–francia kulturális kapcsolatok területén, mely igen biztató a jövőt illetően.

 

Csoportkép balról jobbra: Cernay-la-Ville polgármestere, René Memain, a Művészeti Egyesület elnöke, Dimitri Dutat, Szakács Imre és Barbizon volt polgármestere, Pierre Bedouelle

 

 A kiállításmegnyitóra Szakács Imre magával vitte legújabb könyvét, a 7×7 címmel napvilágot látott, igényes katalógust, melyben 7 rangos művésztelep, a szentendrei, a nagybányai, a barbizoni, az ahrenshoopi, a murnaui, a balestrand-i mutatkozik be Európából. Szakács Imre az indiai Goa városának művésztelepét is a kötetbe válogatta, ahol szintén hosszabb időt töltött. A négynyelvű, igényes kiállítású könyv tördelőszerkesztője a művész fia, Márk, egyes cikkek írója lánya, Annamária, és fordítója felesége, Dagmar.

A 7×7 című katalógus könyvbemutatója 2017. május 31-én, 17:30-kor lesz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem könyvtárában.

« 2023. november » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
sze 29

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 29

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.