2019. február 18., 16:45
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Mintegy nyolcvan iskolás fordult meg a szentendrei MANK Galériában február 4-én és 5-én, akik a török művésznőtől, Suna Kocaltól sajátíthatták el az ebru művészet alapjait. A művészeti ág a sűrített folyadék tetején keveredő színek kavalkádját örökíti meg egy speciális papírlap segítségével.

Két osztály érkezett a Barcsay Jenő Általános Iskolából, meglátogatta a MANK Galériát egy osztály a Templomdombi Általános Iskolából, és két csoportot láthattunk vendégül a Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény Bárczi Gusztáv Tagintézményéből. A MANK Galéria tehát 2019-ben is tovább szervezi a szentendrei iskolásoknak tartott művészetpedagógiai foglalkozásait, sőt igyekszik bővíteni ezeket az együttműködéseket.

Az ebru hagyományos művészeti ág, amely során egy edénybe töltött víz tetejét festik meg, majd ezeket a mintákat jelenítik meg a papíron.  Az ebru történelmi folyamat során, a könyvdíszítésből és a belső borítók, előzéklapok dekorálásából fejlődött önálló művészeti ággá. A XIII. században az első ebrukkal Közép-Ázsiában találkozhattunk, amely Iránból kiindulva terjedt el Anatóliában. Később, az oszmán időszakban a török mesterek hoztak létre új formákat, és tökéletesítették a technológiát. Az ebru technika ma már szerepel a világ szellemi kulturális örökségeinek listáján.

Folytatja művészetpedagógiai foglalkozásait a MANK Galéria, és várja az iskolás csoportok jelentkezését a kozonseg@alkotomuveszet.hu emailcímen. A diákok a Szentendrei Régi Művésztelep szomszédságában, a Gruppo Tökmag Design és Biztonság című kiállításának terében ismerkedhetnek meg március 10-ig a művészetekkel, és kóstolhatnak bele maguk is, milyen alkotóvá válni.