2021. december 28., 10:51
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fiatal művészek számára hirdeti meg ismét pályázatait a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az ösztöndíjakat – mint a Derkovits-, a Pécsi- vagy éppen a Kozma-ösztöndíjak – elnyerők havonta bruttó 200 ezer forintos díjazásban részesülnek egy éven keresztül. Az anyagi támogatás mellett az ösztöndíjprogram számos bemutatkozási lehetőséggel, kiállítással és komplex értékképző tevékenységgel segíti a tehetségek kibontakozását.

A MANK legnépszerűbb és legnagyobb hagyományú ösztöndíja az 1955-ben alapított Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj, amelynek célja, hogy segítse a 35 év alatti, önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges képzőművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését. Pályázhat minden festő, szobrász, képgrafikus, illetve az intermediális műfajokban tevékenykedő alkotó, aki a felsőoktatást követően önálló művészi tevékenységet tud felmutatni.

A Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjra minden olyan 35 év alatti kézműves-iparművész jelentkezhet, aki dokumentálhatóan önálló művészeti tevékenységet tud felmutatni. A Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíjra pedig a 40 év alatti kutatók pályázhatnak. A Pécsi József fotóművész, fényképészeti szakíró és szaktanár tiszteletére alapított fotóművészeti ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal, 35. életévüket még be nem töltött fotóművészek, fotóriporterek és alkalmazott fotográfusok pályakezdését, szakmai fejlődését.

A Fischer Annie zenei-előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjak pedig a zene területének legtehetségesebbjeit támogatják. A Fülöp Viktor Kossuth-díjas balettművészről elnevezett ösztöndíjat a fiatal előadó- és alkotóművészek, valamint a tánctudományokkal – elméleti, szakírói, pedagógiai tevékenységgel – foglalkozók számára hirdette meg a MANK.

Az ösztöndíjakat meghatározott számú művész kaphatja meg, a Derkovits-ösztöndíjat évről-évre 26, a Kozma-, a Fülöp- és a Pécsi-ösztöndíjat 10, a Kállait 7, a Fischer Annie-ról elnevezettet 9, a Kodály előtt tisztelgőt 6 fő nyerheti el, míg a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjban 3 fiatal részesülhet. A pályázatokat a MANK által kinevezett szakértői kuratóriumok bírálják.

A pályázatokhoz minden esetben csatolni kell a szakmai önéletrajzot és a munkatervet. A benyújtandó mellékletek pontos listája a www.alkotomuveszet.hu oldalán olvashatók, mely felületen keresztül a művészek feltölthetik pályázataikat. Az egyes ösztöndíjak benyújtásának határidői változók január közepétől február végéig tartanak.

A képzőművészeti, művészettörténeti, ipar-, fotó- és táncművészeti ösztöndíjak esetében az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett az érdeklődők száma. A legnépszerűbb 2021-ben is a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj volt, amelyre több mint 170-en adták be a pályázatukat. Rekordérdeklődés mellett zárult a Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíj és a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj pályázat: előbbire 117-en, utóbbira 96-an jelentkeztek. Az összesen nyolc állami művészeti ösztöndíjra 2018-ban kevesebb mint 370-en pályáztak, idén már 570-nél is több pályamű érkezett be.

A MANK működését áthatja a művésszé válás és művészi létezés támogatása, amelynek minden fázisában ott áll a vizuális művészetek központjaként. „Ösztöndíjainkkal a fiatal, pályán elinduló művészek tehetségét igyekszünk kibontakoztatni anyagi terheik csökkentésével, a speciális bemutatkozási lehetőségeinkkel kifejezetten a fiatal művészeknek nyitunk meg tereket és lehetőségeket – ahogyan tesszük azt az Art Marketen rendezett standunkon, vagy a kifejezetten a fiataloknak meghirdetett, kiállítást is magában foglaló pályázatokon keresztül. De ennek szellemiségében adunk évente lehetőséget két fiatal, Derkovits-ösztöndíjas művésznek a Szentendrei Régi Művésztelepen arra, hogy egy-egy éven keresztül itt alkothassanak és itt leshessék el a szakma legelismertebb képviselőinek fogásait – illetve ecsetvonásait” – mondta el a MANK 2021-es éves beszámolójában Tardy-Molnár Anna, az ösztöndíjakat meghirdető MANK ügyvezetője.

„Olyan kort élünk, amikor információk, képek, ingerek milliói özönlenek felénk; a művészeknek pedig ebben a rettenetes zajban kell tudni megmutatkozni és eljuttatni üzeneteiket, közvetíteni világképüket a közönség felé. Éppen ezért nekünk, támogatóknak meg kell hallanunk az idők szavát, és 2021-ben is jól kell tudnunk segíteni. Ennek érdekében a MANK tevékenységét, szolgáltatásportfólióját újragondolva olyan komplex szolgáltatáscsomaggal segíti a fiatal képzőművészeket, mely hatékonyan tudja segíteni önálló művészeti programjuk kibontását, szakmai és szélesebb közönség előtt való bemutatását, majd piacra való becsatlakozását is” – tette hozzá az ügyvezető.

A pályázatokat az egyes pályázatok nevére kattintva lehet beadni.

Forrás: MANK