2022. szeptember 15., 17:00
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szeptember 24-i megnyitó eseményen mutatja be a Ferenczy Múzeumi Centrum Yorgos Tzortzoglou: Hommage – message à Kurtág György című kiállítását a Szentendrei Képtárban.

A megnyitón Rajk Judit énekművész és Zétényi Tamás csellóművész előadásában részletek hangzanak el Kurtág György: Jelek, játékok, üzenetek, valamint a Tandori Dezső szövegeire írt AB-Játékok énekhangra című sorozataiból, majd az Amadinda ütőegyüttes ad koncertet.

Részlet a meghívóból:
„Yorgosz összetett személyisége a szentendrei művészetnek – fest, fotózik, mindemellett a Vízöntő, Kolinda, Gépfolklór, Barbaro, most pedig a Balkán Fanatik meghatározó tagja.
Yorgosz mondhatnánk kissé patetikusan, lényegében a beavatott odüsszeuszi ember, aki a technikai csábítás szirénjei közt hajózott ki a kreativitás tengerére. A zene/képi lejegyzés konvenciói régóta lehetővé teszik tér-zene-(meg)tapasztalás kvázi poétikai lehetőségeinek kiaknázását: ez hagyományosan is megtörténhet, mégpedig a notáción, a konvencionális jelrendszeren belül.
A kvázi notáció(szerű)megközelítést és a zenei grafikát mert nem hagyhatjuk figyelmen kívül a zene keletkezését és fejlődését, az emberi beszéd, festőigesztus stb. és írás kialakulását, mint az emberi gondolatok közvetítésére, maradandó megőrzésére irányuló törekvést.
Kurtág és Yorgosz együtt harmonikusan hajózik ezen a kiállításon.”

A megnyitó esemény időpontja: 2022. szeptember 24. (szombat), 19:00
Helyszín: Szentendrei Képtár (Fő tér 2-5.)

A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítás kurátora: Prosek Zoltán

A tárlat 2022. szeptember 25-től 2022. november 20-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.