2023. szeptember 7., 10:34

Szentendre Város Önkormányzata és a Szentendrei Kulturális Központ együttműködve a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokságával és a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárral, 2023. szeptember 16-án, immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Szentendrei Regionális Katonazenekari Fesztivált a Lázár Cár téren.

Szentendre Város Önkormányzata hosszú évek óta jó kapcsolatot ápol a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokságával, amelynek egyik eredménye az idei fesztivál. Az MH SZHTP Katonazenekara rendszeres fellépője a Szentendrei Kulturális Központ által szervezett rendezvényeknek és városi ünnepeknek. A szervezet kiemelten fontosnak tartja, hogy ápolja a kapcsolatot a civilekkel, amelyre többek között az ilyen események adnak lehetőséget – mondta Lakatos Judit, a Szentendrei Kulturális Központ ügyvezető igazgatója.

A Magyar Honvédség katonazenekarai – mint a nemzeti kulturális kincs gondozói – fellépéseikkel fontos szerepet töltenek be a katonai hivatás népszerűsítésében, a honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésében. A fesztiválok remek alkalmat kínálnak a helyőrségi zenekarok számára, hogy bemutassák felkészültségüket és ízelítőt adnak a közönségnek széles repertoárjukból.

A rendezvényen részt vesz a Magyar Honvédség Szentendre Helyőrségi Zenekar, a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, 32. Testőrezred, Budapesti Helyőrség Zenekara és a Magyar Honvédség Veszprém Légierő Zenekar.

A katonazenekarok 15:00 órától Szentendre kedvelt belvárosi helyein adnak térzene koncertet, így az érdeklődők meghallgathatják a Fő téren a Magyar Honvédség Szentendre Helyőrségi Zenekart, a Lázár Cár téren a Magyar Honvédség Veszprém Légierő Zenekart, a Bükkös patak víziszínpadon a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, 32. Testőrezred térzene koncertjét, a Dunakorzón pedig a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar dallamait.

16:00 órától a Lázár Cár téren folytatódik a fesztivál, ahol a zenekarok ünnepélyes bevonulását követően köszöntőt mond Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere. Ezt követően a katonazenekarok egyéni bemutatóit, szakalaki produkciókat tekinthet meg a közönség, majd végezetül a katonazenekarok egy összevont koncerttel kápráztatják el a rendezvény vendégeit.

A fesztivál ünnepélyes oklevélátadással zárul, amelynek keretében Fülöp Zsolt polgármester adja át az elismeréseket a zenekarok karmestereinek.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak szombaton Szentendrére, aki szeretne betekintést nyerni a katonazene varázslatos világába!

Az esemény miatt 2023. szeptember 16-án, szombaton 13:00-18:00 között lezárják a Duna korzót a Péter Pál utca és a Rév utca között, valamint 2023. szeptember 15. (péntek) 18:00 és szeptember 16. (szombat) 18:00 között a Lázár Cár teret.