2012. szeptember 25., 12:50
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 12 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Magyar válogatott – Szentendrei Honvéd 12:1 (4:0).

Volt egyszer egy (majd utána több) jó focicsapat is Szentendrén, a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán. A címben említett első jó focicsapatot a főiskola parancsnoksága 1951 őszén hozta létre, elsősorban Zala megyéből – Zalaegerszeg, Nagykanizsa, lenti, Lovászi településekről – verbuvált első tényleges katonai szolgálatra kér évre bevonult labdarúgókból. Jöttek még Budapestről, Szegedről, Pomázról is.

A zalai játékosokat – közöttük személyemet is – a Zala megyei katonai kiegészítő parancsnokságra egy személyvonathoz kapcsolt külön kocsi szállította – egy tiszt vezetésével – a fővárosi Déli pályaudvarra, majd onnan a Margit híd alatti HÉV vitte tovább Szentendrére.

A hat hetes katonai kiképzés után minden bevonult játékos „testhez illő” beosztást (irodavezető, írnok, nyomdász, hivatalsegéd, cipész-raktáros stb.) kapott, majd 1952 januárjában és februárjában Somos Béla őrnagy vezetésével főleg erőnléti edzéseken készült az akkor tavaszi-őszi Pest megyei bajnokságra, amely a sportág harmadik vonalát jelentette – olyan neves csapatok társaságában, mint a gödöllői Dózsa, Budakalász, Pomáz, Bag, Fót stb.

A kétszer is 2. helyen végzett Honvéd gárda – Kiss Jenő, majd Moór Ede edzők irányításával – a vasárnapi bajnoki találkozók mellett számos hétközi edzőmérkőzésen is játszott Szentendrén, Budapesten, a környező teleépüléseken, sőt Zalaegerszegen és Nagykanizsán is. Az ellenfelek zöme válogatott (A, B, C magyar csapat) NB I-es (Budapest, Honvéd, Bástya, Kinizsi, Dorog), NB II-es egyéb fővárosi és megyei osztályú csapatok ellen.

Legemlékezetesebb hétközi mérkőzését 1952. szeptember 10-én a néhány héttel korábban a helsinki olimpián győztes, aranyérmet szerzett „A” válogatott csapat ellen vívta hatvan évvel ezelőtt (a mérkőzésről szóló előzeteseket, tudósítást, fotókat külön közöljük).

A város első honvéd csapata 1952. második felében kitűnően szerepelt a Magyar Kupában is (a legjobb 16 csapat közé került). Az első honvéd gárdát 1954-től több is követte, amely csapatokat az olimpiai bajnokcsapat jobbszélsője, Budai II. László irányított az NB II-ben is…

A visszaemlékezést írta, a fotókat mellékelte az 1951-53-as gárda kapusa, a laktanya nyílt irodájának őrmesteri rangig vitt vezetője, a Helyőrségi Kommendánsi Hivatal volt szolgálat- vezénylője, a Nagykanizsán élő, ma már 81. életévében lévő nyugdíjas közgazdász és újságíró: Tihanyi István