2021. november 16., 23:58

Az Alsó-Izbég téren tartott lakossági fórumot Szegedi István, az 5. körzet, valamint Helyes Imre, a 6. körzet képviselője. A 2021. november 13-án, szombaton délelőttre meghirdetett találkozóra mintegy hatvan környékbeli jött el. Az eseményen részt vett Fülöp Zsolt polgármester is. Élénk vita alakult ki a János utcai forgalom szabályozásáról, valamint az itt működő, országos hírű pékség intenzív forgalma révén generált – elsősorban parkolási – problémákról.

A lakók tájékoztatást kaptak a város és általában az önkormányzatok általános helyzetéről, finanszírozási problémáiról. Az eseményen elhangzott, hogy a jelenlegi rendszer folyamatosan szűkíti az önkormányzatok jogait, és nem képes tervezhető fejlesztési lehetőségeket biztosítani. Kiszámítható és előre kalkulálható finanszírozás nélkül a magyar települések fejlődése nem biztosított, ezért a választások után felálló bármilyen színezetű kormány egyik legfontosabb feladata lesz a jelenlegi rendszer megreformálása.

A jelenlévők tájékozódhattak továbbá a városrészi költségvetés folyamatának eredményéről. Az 5. körzetben a János utcai új forgalomirányítási koncepció, míg a 6. körzetben a 11-es főút és a Bükköspart bal oldala által bezárt háromszög zöld rehabilitációja, az ottani járda felújításával együtt kapta a legtöbb lakossági támogató szavazatot. A 6. körzet kiválasztott projektjének  megvalósítása hamarosan elkezdődik, míg a János utcai projekt megvalósítása a részleteinek további pontosítása után a jövő évre húzódhat át a finanszírozási feltételek biztosítása miatt (a várható költségek ugyanis meghaladják az idén egy-egy városrészre jutó ötmillió forintos keretet).

A résztvevők által felvetett helyi problémák közül a János utcai forgalom szabályozásának megváltoztatása, valamint a János utcai pékség rendkívül intenzív forgalma révén generált – elsősorban parkolási – problémák megoldása került előtérbe.

A forgalmi és parkolási problémák megoldására az érintett lakosság kérése alapján kialakított rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Újabb, átfogó megoldást sürgettek, felvetve többek között a parkolási feltételek szigorítását, a Kovács László utca egyirányúsítását, újabb parkolóhelyek kialakítását a Kovács László utca felső felében lévő zöldterületen, lakó-pihenő övezet bevezetését a patakparton, további sebességkorlátozást, valamint a rendészeti jelenlét fokozását. A felvetésekre reagálva Jámbor Ferenc, a Szentendrei Rendészet vezetője tájékoztatást adott arról, hogy az önkormányzat felkérésére kidolgozták a korlátozott várakozási övezet koncepcióját. Ennek értelmében az övezetben csak olyan gépkocsik parkolhatnának, amelyeknek erre külön engedélyük van. Engedélyt az övezetben lakók kaphatnak saját gépkocsijaikra, valamint olyan vendégkártyát, amellyel a hozzájuk érkezők várakozhatnak szabályosan. A rendszer működése, különösen a bevezetését követően fokozott rendészeti jelenlétet követel meg.

A jelenlévők igényelték, hogy részleteiben megismerhessék a koncepciót, mert csak azt követően alakulhat ki elfogadó álláspont azzal kapcsolatban. Az önkormányzat vállalta, hogy a koncepció írásos összefoglalóját hamarosan eljuttatja a résztvevőkhöz, majd november végén újabb lakossági fórumot szervez  a V8 uszoda egyik helyiségében, hogy megszülethessen egy egységes álláspont a szükséges intézkedésekről.

Egyetértés volt abban is, hogy a parkolási probléma megoldását követően folytatódjon az érintett lakosság és az önkormányzat párbeszéde, és további szakaszban kerülne majd terítékre a János utcai forgalom (újra)szabályozásának kérdése. A számos, nagy horderejű és egymásba kapcsolódó probléma kezelése ugyanis sokirányú figyelmet és intézkedést igényel.

A V8-ban megtartandó következő lakossági fórum meghívóját és a korlátozott várakozási övezet koncepció összegzését még ezen a héten eljuttatja az önkormányzat az Alsó-Izbég téri fórumra invitált lakosok postaládájába.

A korábbi fórumok összefoglalóit ITT OLVASHATJA.

FOTÓ: Bellai László

« 2023. február » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
vas 05

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 05
vas 05

Csontó Lajos: Egybeesés – kiállítás

2022. 12. 03.. 08:00 - 2023. 03. 31.. 17:00
vas 05
vas 05

Ragyogás – iparművészeti kiállítás

január 26. - február 17.
vas 05

Bubán Róza kiállítása a könyvtárban

január 30. - február 28.
ked 07

Borbély Műhely jazzklub

február 7.. 19:30
csü 09
pén 10

Farsangi Suttogó

február 10.. 09:30
pén 17

Dörgő koncert a Barlangban

február 17.. 20:00
vas 19

Filmfestés – Az almafa virága

február 19.. 18:00
ked 21

LélekMozi – Tár

február 21.. 18:00