2017. február 27., 18:30
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az idén első alkalommal megrendezett Szentendrei Karnevál Farsangfarka Fesztivál tömegeket csábított ki február utolsó hétvégéjén Szentendre belvárosába. A hívogató napsugarak, a színes kulturális programok, a gasztronómiai vásár és a maszkos-jelmezes fáklyás felvonulás minden korosztálynak felejthetetlen élményt adott. 

Szentendre első alkalommal rendezte meg idén a karnevált a  Fő téren és környékén. A télbúcsúztató fesztivál látványos és mozgalmas programokkal ébresztette fel a téli szürkeségből a várost. Tucatnyi koncert, tánc- és gyerekprogram várt mindenkit a Fő téri nagyszínpadon: fellépett a Mintapinty zenekar, a Benidotti Quartett, a Valami Swing, a Strings of the Streets, a Welldance SE, a Csipkefa Népzenei és Improvizációs Klub, az Offline Band, a Ferences Gimnázium diákjai, a Gipsy Jazz Band, a Barakoo dobkör. Vásári komédiások, bűvészek, zsonglőrök feledtették a téli napokat a vidám farsangi hétvégén. A gyerekek kézműves foglalkozásokon készíthették el saját velencei álarcukat,  kora délután pedig a maskarában felvonuló szentendrei ovisok fergeteges farsangoló műsora várt mindenkit.

Szombaton este látványos, álarcos-maskarás felvonulás indult a hömpölygő tömeggel, megannyi fáklya lobogó fényében a Templomdomb felé. A vidám, télűző tömeget az MH Katonazenekara vezette a belváros kanyargó utcáin. A Dunakorzón tűzzsonglőrök látványos műsora kápráztatta el a nézőket, majd Wolf Kati és a Sunny Dance Band adott szuper hangulatú koncertet a Fő téren.  A programokat a Pótkulcsban balkán és moldvai táncház zárta.

A következő napon folytatódott a tarka farsangi kavalkád, álarcosok és a velencei karnevál hangulatát idéző jelmezes-maszkos alakok bukkantak fel mindenütt. Vasárnap a karnevált a Balkán Fanatik koncertje zárta, melynek forró hangulatát a téren felállított tűzkosarak, hőgombák és a karneváli fényfestés fokozta.

A Dumtsa Jenő utcán mindhárom napon gazdag kínálattal várták a standok az érdeklődőket, ropogós sültek, finom italok és az elmaradhatatlan farsangi édesség, a fánk káprázatos variációival. Ahogy a néphagyomány tartja, a farsang farka, azaz a mulatságok időszakának vége egyben télbúcsúztató is, s a rendezvény eme küldetését is teljesítette, hiszen itt a tavasz!

Még egy hét sem telik el a karneváli hétvége után, s március 3-án elkezdődik a Szentendrei Tavaszi Fesztivál! Részletek és programok itt.

 

Fotók: Deim Balázs