2011. augusztus 26., 22:25
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 13 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az utolsó kockakő is a helyére került az ezeréves Szentendre Fő terén, így a festői művészváros lakói pénteken visszafoglalhatták Fő terüket. Dr. Dietz Ferenc polgármester köszöntő beszédében egyebek mellett arról beszélt, hogy az új, 1000 év+ program során megújult, párját ritkító szépségű tér ismét valódi agora lehet a barokk belvárosban.

Áprilisban kezdődtek a munkálatok az évezredes múlttal büszkélkedő Szentendrén; ennek részeként újult meg a most átadott Fő tér, amelynek kicserélték burkolatát. Az új kövezet nem csak, hogy szebb, de könnyebben is járható. A városközpontban összegyűlt több mint ezer városlakó nagyszabású ünnepséggel foglalta vissza a Fő teret: jazz-koncerttel, fényjátékkal és fiatal iparművészek divatbemutatójával ünnepelték az új pompájában ragyogó városközpontot.

Visszafoglalták Fő terüket a szentendreiek!
Visszafoglalták Fő terüket a szentendreiek!

 A képre kattintva megtekinthetők az ünnepség fotói!

Szentendre napról napra újul meg; összesen nagyjából hatezer négyzetméternyi térkövet cserélnek ki, miközben átalakítják az éttermeiről és boltjairól híres Dumtsa Jenő utcát; itt megszűnnek a járdák, a vendéglátóhelyek teraszai és a közösségi terek, apró ligetek pedig az út közepére települnek, ahogyan az a legtöbb mediterrán városban is megszokott.

A város egyik híres kulturális központja a MűvészetMalom is új köntösbe öltözik. Csaknem ezer négyzetméternyi belső kertje és tetőterasza valóban impozáns pontja lesz a művészek városának.

A Térfoglaló ünnepség egyébként időben éppen összeér a már hagyománnyá vált Szentendre Éjjel-Nappal Fesztivállal, amely többszáz programjával egészen vasárnapig szórakoztatja a városban élőket, vagy az oda látogatókat.