2022. augusztus 4., 13:39

Az elmúlt időszak aszályos időjárása nagy nehézségeket okozott a mezőgazdaságnak, a természetnek is, és a szúnyogok szaporodásának sem kedvezett. A Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége úgy véli, a csípőszúnyogok lárváinak kikelése elleni védekezéssel az idei szúnyogszezonnak vége lehet.

A nyár elején volt némi csapadék és kisebb áradás is a folyóinkon, ami okozott érezhető szúnyogártalmat, az akkor kikelt állomány mostanra elöregedett és természetes úton felszámolódott. Az elmúlt napokban lehullott nem túl sok csapadék a tenyészőhelyeket nem fogja tudni feltölteni, de a lakosság által különböző vízgyűjtő edényekben felhalmozott esővíz szaporodóhelyül szolgálhat a szúnyogoknak, ami okozhat még kellemetlenséget.

Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége elnökének tájékoztatása szerint, ha nem lesz a nyár folyamán számottevő csapadék és a folyók sem áradnak, valamint a
lakosság is védekezik a csípőszúnyogok kikelése ellen, akkor az idei szúnyogszezon lezárultnak tekinthető.

A szövetség az alábbiakra kéri a lakosságot:

  • A használaton kívüli medencékből, díszkutakból eresszék le a vizet.
  • A kerti tavakban tartsanak halakat.
  • Szüntessenek meg minden vízgyülemet a ház körül.
  • Az esővizes hordókat fedjék le.
  • A ház körüli csapadékvíz-elvezető rendszereket tartsák tisztán.

NE LEGYEN SZÚNYOGTENYÉSZTŐ!
SZÜNTESSE MEG A LÁRVABÖLCSŐKET!

A települések területének – így a lárvatenyészésre alkalmas zöldfelületek – döntő része magántulajdonú ingatlanokon található. Éppen ezért,  magánemberként is sokat tehetünk a gyérítés érdekében, ha megszüntetjük a környezetünkben lévő kis vízgyűjtőhelyeket, amelyek a szúnyogok szaporodásának feltétele. Ügyeljünk a kertben lévő tárgyakra, hogy ne álljon meg bennük a víz, a víztárolókat tartsuk lezárva, az ereszcsatornát, az árkokat tisztítsuk, télre a tárlóhelyiségeket, aknákat tegyük zárhatóvá, hogy a kifejlett szúnyogok ne tudjanak ott kikelni, áttelelni.

A Protect szúnyoglárvairtó – mely hatékony segítséget nyújt a szúnyoglárvák ellen – gazdaboltokban, bevásárlóközpontokban kapható. A termék tenyészővizekbe juttatva, a szúnyoglárvák fejlődésének és a bábok kifejlett csípőszúnyoggá történő átalakulásának gátlására alkalmas. Többféle szúnyogfaj lárváira hat (Aedes aegypti, Aedes albopictus, Culex pipiens). A tabletta víz hatására, lassú ütemben, folyamatosan bocsátja ki a hatóanyagát, így megakadályozza azt, hogy a kezelt vízből kifejlett szúnyogok keljenek ki: az egyedek zömének pusztulása bábállapotban következik be. A kifejlett szúnyogokra nincsen hatással.

A készítmény olyan, a lakóhely környezetében fellelhető vízgyülemek kezelésére használható, melyek időszakosan vagy folyamatosan alkalmasak lehetnek szúnyoglárva tenyészésére, ivóvízként nem hasznosulnak, élővizekkel összeköttetésben nincsenek, (dísz)halak tartására nem szolgálnak.
« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
hét 11

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 11

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.