2020. június 15., 17:35

Üzem- és szolgáltatásbiztonsági okokból átmenetileg a veszélyhelyzeti rendelkezések visszavonása után is fenntartja a védett ivóvízbázisokra kiadott belépési tilalmat a Fővárosi Vízművek. Ezekre a területekre továbbra is kizárólag a társaság munkatársai, és az általuk megbízott szakemberek léphetnek be, csak munkavégzés céljából.

További együttműködést kér a Fővárosi Vízművek az ivóvízbázisok biztonságának megőrzése érdekében a nagyközönségtől és az önkormányzatoktól. A védterületekre továbbra is csak a Fővárosi Vízművek munkatársai, illetve a társaság által megbízott szakemberek léphetnek be, kizárólag munkavégzés céljából. Azokat üzem- és szolgáltatásbiztonsági okokból átmenetileg a veszélyhelyzeti rendelkezések visszavonása után is zárva tartják a nagyközönség előtt. A védett ivóvízbázisokra a korábban kiadott belépési engedélyek sem érvényesek.

A Fővárosi Vízművek emlékeztet: a világ számos területén a védett vízbázisokat állandóan elzárva tartják a nagyközönség előtt, nem csak járványhelyzetben nem látogathatók.

Az északi vízbázist a Duna közvetlenül Budapest fölött lévő szakaszán, a Szentendrei-szigeten, valamint a folyó bal partján lévő védett területek alkotják, amely a fővárosi vízszükséglet nagyobb részét, mintegy 70 százalékát elégíti ki. A Szentendrei-sziget mind mennyiségi, mind minőségi adottságait tekintve kiemelkedő vízbázis-komplexum.

Fotó: Fővárosi Vízművek Figyelőkutak védett vízbázison