2022. december 19., 15:43
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elkészült a Sztaravodai út és a Barátság köz csatlakozásánál lévő vízelvezető folyóka újjáépítése és a rácsozat felújítása. A Városrészi Költségvetés 2022 programban Alsó-Pismány és környéke városrészben ez a javaslat kapta a legtöbb szavazatot.

A felújítás, illetve a vízelvezető átépítése előtt a folyóka fölötti rács évekkel ezelőtt több darabra tört, egy fémlappal borították le, ami minden egyes autó áthaladásakor hangosan dübörgött. Heves esőzésekkor a rövid, lejtős útszakasz alján lévő ingatlanra beömlött a hordalékkel együtt a csapadékvíz, alkalmanként a pincét is elöntve. Szűcs Katalin képviselő asszony hívta fel a figyelmet ennek a problémának a megoldására.

A Városi Szolgáltató már a nyáron feltárta a folyókát, megállapították, hogy a betonszerkezet jelentősen megsérült. A bemosódott nagy mennyiségű hordalékot a feltárás során kitakarították.

Dr. Havasi Zoltán tervei alapján elkészült a vízelvezető szerkezeti felújítása, illetve a Barátság köz lejtős szakaszán lefolyó csapadékvíz szakszerű elvezetése. A folyóka alépítményét újra kellett betonozni, a tetejére hegesztve, helyrehozva visszakerült az eredeti rács.

A lejtő aljában lévő ingatlan előtt szegélyt alakítottak ki. A lejtésviszonyok átalakításával a felszíni vizek az út mellett kialakított vízgyűjtő zsompokba, kis víztárolóba vezetődik, ami a környezetében lévő növényzetet látja el vízzel.

A kivitelező a Maestro Road Kft. volt. A projekt teljes költsége – a feltárás, takarítás, tervezés, kivitelezés – összesen bruttó 3,5 millió forint volt.

A keret fennmaradt részét a második helyen végzett, a Csend és Tábor utca találkozásánál lévő gyalogösvény rendbetételére, akadálymentesítésére vonatkozó javaslat tervezésére, előkészítésére fordítják.

FOTÓ: Bellai László / Szentendre.hu