2024. április 4., 22:16

Az utca lakóinak kérésére, hosszas lakossági egyeztetések eredménye alapján a napokban egyirányúsították a  Szatmári utcát. A forgalmi rend módosítását követően néhány nappal valakik kidöntötték a Szatmári és az Otelló utcai csomópontban kihelyezett közlekedési táblát, amely másnapra el is tűnt. A rongálás, lopás, illetve a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény (Btk.232 §) miatt feljelentést tettek a Szentendrei Rendőrkapitányságon.

Az utca lakói arról panaszkodnak, hogy változatlanul sokan hajtanak be a tiltó tábla ellenére a Vasúti villasor felől. A Szatmári utca Mathiász utca és a Vasúti villasor közötti szakaszának egyirányúsítása lassan két éve része a környék forgalmi rendjének átalakítása kapcsán folytatott lakossági egyeztetéseknek. A forgalmi rend átalakításában a Szatmári utca e szakaszának egyirányúsítása volt az a pont, amelyet leghangosabb ellenzők is tudomásul vettek. Többször tárgyalta a képviselő-testület is az ügyet, ezek nyomán számtalan cikk (összefoglaló oldal), facebook-poszt született, legutóbb a táblák kihelyezéséről tudósított a szentendre.hu.

Nyilván sokan megszokásból közlekedve sértik meg a közlekedési szabályokat, de a lakók elmondása szerint sajnos vannak olyanok is, akik nem tartják tiszteletben az itt lakó közösség törekvését az átmenő forgalom csillapítására, nem vesznek tudomást a képviselő-testület határozatáról, és jogszabályt sértve nem veszik figyelembe a behajtást tiltó táblát.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság fokozott jelenléttel ellenőrzi a környék forgalmát – és a fokozatosság elvét követve az első napokban büntetés helyett csak figyelmezteti a tiltás ellenére a Szatmári utcába alulró behajtó autósokat.

A Szatmári és az Otelló utcai csomópontból eltávolított közlekedési tábla – a rongálás és lopás mellett – közlekedésbiztonság elleni  bűncselekmény is a Btk.232 paragrafusa szerint, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a város illetékesei.

Az utca lakóinak, az új közlekedési szabályokat betartók türelmét kérjük, remélhetőleg rövidesen mindenki tiszteletben tartja az utca lakóközösségének a forgalomcsillapítás érdekében tett erőfeszítéseit és betartja a közlekedési szabályokat.