2022. szeptember 9., 14:39
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Magyarországon, de Európa más országaiban is uszodák zártak be az elmúlt hetekben az energiaárak elszabadulása miatt. Szentendre Város Önkormányzata és a V8 Uszoda közösen vizsgálja és mérlegeli a rövid, közép és hosszútávú üzemeltetés lehetőségeit. Az uszodával kapcsolatos rövidtávú döntéseket várhatóan már szeptemberben meghozza az önkormányzat. Dr. Juhász László, az Aquapalace Kft. ügyvezető igazgatójának összefoglalója.

 Az energiaköltségek – a korszerűtlen műszaki technológia és az épületstruktúra miatt – az elmúlt években elérték a nettó értékesítési bevétel kétharmadát. Ebben az évben az áram egységára háromszorosa a korábbi évi alapdíjnak, de az egyéb díjak növekedési mértéke miatt valójában négyszeres a díj.  Ez egy évben 30 milliós plusz költséget jelent az uszodának, azonos volumen mellett, amit a V8 nehezen, de fogyasztáscsökkenéssel és az árbevétel növelésével képes kezelni.

A gázár alapján képzett hőenergia korábbi egységára ugyanakkor a tizenötszörösére emelkedett és a teljesítménydíj is kétszeres lett. Az éves hőenergia költsége eléri a 420 millió forintot, a plusz költség így 378 millió forint. A növekedés tehát havonta 32 millió forint, ugyanakkor a havi lakossági, egyesületi és iskolai jegyár bevétel összesen és átlagosan 17 millió forint. Ez a növekedés jelenlegi ismereteink szerint sem energiagazdálkodási, sem szervezési, sem belépőár növeléssel nem kompenzálható. A 2700 forintos felnőtt jegyárat közel négyszeresére kellene emelni ahhoz, hogy a jelenlegi feltételek mellett az uszoda a rentabilitását megőrizhesse.

A fenntartható üzemelés biztosítására a Hőközponttal közösen energiafejlesztési programok kidolgozását megkezdtük, a hőenergia költségcsökkentése érdekében hőszivattyús megoldásokkal és a geotermikus energia felhasználásával. Az energiafejlesztési programok alapja a megújuló, zöld, alternatív energiaforrások felhasználási lehetőségeinek kidolgozása, a pályázati lehetőségek előkészítése.