2011. október 7., 12:25
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 13 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szeptember 16-át követően a kivitelező cég az Épkar Zrt. már nem ad ki újabb ütemtervet a belváros rehabilitáció munkálataival kapcsolatban, mivel már csak a végső simítások vannak hátra, így több helyszínen folynak az apróbb munkálatok, melyek jelentős kellemetlenséget már nem okoznak.

Végéhez közelednek ugyanis a röviden csak belvárosrehabnak nevezett funkcióbővítő felújítási munkálatok: mindhárom felújított épületben ? Turisztika Központ, MűvészetMalom, Fő tér 12. – az előkészületek zajlanak a műszaki átadásra. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) augusztus 16-i és szeptember 2-i határozatában újabb restaurálási igényt támasztott két épületnél, ezért az eredeti tervekhez képest csúszik az átadás.

 Turisztikai Központ

Jelenleg a bejárati főkapu kőkeretének restaurálása és a bejárati dekorbeton burkolat felrakása folyik. Az épület belül teljesen készen van, be van bútorozva, az épületben a műszaki átadás-átvétel előtti utolsó simításokat végzik.

 Fő tér 12.

Jelenleg a bejárati előtér mennyezetét restaurálják, amely normál eljárással nem festhető. A KÖH előírása szerint a restaurátorok szinte centiméterenként kenik át barokk műemléképület boltíves mennyezetét, hogy a vakolat fennmaradjon.

 MűvészetMalom

Az udvart burkolják és az építkezés utáni nagytakarítás van jelenleg az épületben. illetve az elektromos hálózat beüzemelése-beszabályozása történik a napokban.

 Jókai utca – Bükkös-patak

A Jókai utcai csomópontnál lévő bódét ? mivel magántulajdon – nem lehet lebontani, ezért az oda tervezett csapadékvíz-átemelő szivattyút át kellett terveztetni. Újra kezdődött az engedélyeztetési eljárás, emiatt módosították a támogatási szerződés határidejét december 31-re. A Fő tér és a Dumtsa utca burkolásánál víznyelőket építettek be, hogy tehermentesítsék a csatornarendszert, amely nagyobb esőzéseknél nem bírta elvezetni a csapadékot. A víznyelők a patakba vezetik majd a vizet, az átemelő szivattyú beépítése után rakják ki beton dekorelemekkel a partoldalon kialakított ülőhelyeket.

 

Burkolás

Majdnem elkészült, jelenleg a hibákat javítják, illetve a fugázás van még hátra: a Dumtsa utcában is ugyanazt a speciális anyagot használják, mint a Fő téren. Az eredeti tervekhez képest kb. három hetes csúszás lesz.

 Templomdombi támfal

Az építkezés befejeződött, elkészült a burkolás is, készen van az új lépcső, körbe lehet járni a területet.