Útépítések városszerte - www.szentendre.hu
2017. augusztus 4., 07:58

Párhuzamosan több útfelújítási, építési projekt zajlik Szentendrén. A híd bontásával megkezdődtek az Egres úti munkálatok, folyamatban van a Fürj utca alsó szakaszának rendezése, 1+1-es felújítások készülnek és 13 útszakaszon elindult a Földút Program is.  

Szentendre Földút program

Az idei évben 13 földút újul meg városszerte. Július elején kezdődött el a kivitelezés, melyben a Jobbágy, a Klapka György, az Orgona, az Üstökös, a Puskin, a Szamóca, a Muflon, a Galóca, a Kaptató, a Vanília, az Akácfa, a Horgony és a Sellő utca burkolata újul meg. A beruházások egyrészt az utak fejlesztéséből, másrészt az útstabilizációs programból állnak, amely a szilárd burkolattal nem rendelkező földutak minőségének javítását célozza. Dr. Török Balázs városfejlesztési alpolgármester a Földút Program lényegét világítja meg:

„A Földút Program azért került így elnevezésre, mert arról szól, hogy bizonyos földutak jobb minőségű felújítására kerül sor belőle. Ezt a programot pedig évről évre folytatja egyre több utcában az önkormányzat. Tehát ebben az esetben az önkormányzat nem a teljes közterület ideális rendbetételét hajtja végre, nem kerül minden nyitott kérdés rendezésre (közvilágítás, járda, csatorna stb.), hanem a meglévő földút vagy murvás útfelület kap egy új kialakítást: a meglévő anyag egy részéből készül egy alsó réteg, arra kerül terítésre egy mart-aszfalt felület, arra ragasztó emulziós felület locsolással és rá egy finom kőszórás kerül. Az emulzió beszivárog és egy-két nap múlva már nem ragad az új útfelület. Az ilyen módon felújított utak tovább fogják bírni a korábbi murvás útelegyengetésnél, jobb autózási élményt biztosítanak. Ezeknek az élettartama nem olyan hosszú, mint egy komplex útépítésé, de lehet javítani és a jövőben záró aszfaltréteget lehet majd rájuk teríteni. Néhány idén sorra kerülő utcában, ahol a nagyobb szükség indokolta, még pár további építési elem is kiegészíti az imént felsorolt felújítási technológiát.”

A tervek szerint – az időjárás függvényében – augusztus végére befejeződik a program, hiszen a kivitelezési fázis a legtöbb út esetében viszonylag rövid: átlagban néhány napot vesznek igénybe a munkálatok, melyeket útlezárás nélkül oldanak meg a szakemberek. A kivitelezést a város saját forrásból finanszírozza, a beruházás összköltsége 69,4 millió Ft.

Egres úti hídépítés

Július 24-én kezdték el az Egres úti híd- és útépítést. A munkát a régi híd és pillér elbontásával kezdték, majd egy védőcsövet helyeztek a mederbe a patak vizének elvezetésére, hogy ne kerülhessen bele szennyeződés vagy törmelék az építkezés során. 31-én, hétfőn az alap ásásával folytatták a munkát.  Augusztus első napjaiban elkezdték az útépítést a szegélyek kitűzésével. Jövő héten az út egyik oldalán lévő süllyesztett szegély lerakásával folytatják a munkát. A feltört aszfaltot hétfőn szállítják el.

Ocskay Gábor projektmenedzser, a kivitelező B Build & Trade Kft. munkatársa elmondta, hogy a munkavégzés reggel 7-től 18 óráig tart, szombat-vasárnap nem dolgoznak. A legnagyobb zajjal járó munkát, a bontást már befejezték. A törmeléket folyamatosan elszállítják. Hozzátette, hogy tudták, hogy nagyon rossz állapotban volt a híd, de az elbontása után mégis megdöbbentek a látványon, és biztos, hogy a szerkezet már nem bírta volna sokáig a terhelést.

Fürj utca

Július 27-én, csütörtökön a terep rendezésével elkezdődött a Fürj utca alsó szakaszának (11224/3 hrsz-ú ingatlanig) útépítése; illetve a Sztaravodai úti áteresz megépítése is. Ezzel a napokban látványos előrehaladás történt: befejezték a tereprendezést, s elkezdték az úttükör előkészítését – ehhez egy fa kivágása szükséges, melyre megkérték az engedélyt.

Útépítések 1+1 programban

  • A lakók és az önkormányzat együttműködésében készült el a Dália utca burkolatának megújítása: az utca térkő burkolatot kapott, melyhez az önkormányzat közel 3 millió Ft támogatást nyújtott. A lakók a járda felújítására is támogatást nyertek, ennek kivitelezése is hamarosan elkezdődik.
  • Hamarosan befejeződnek a Szöcske utcában is a munkálatok, ahol 60 méter hosszon készül aszfaltozott út. Az önkormányzati támogatás 1,74 millió Ft.
  • Befejeződött a Pannónia utcai járdaépítés, ahol 23 méteres szakasz épült meg térkövezéssel. Az önkormányzati támogatás 442 ezer Ft.