2013. szeptember 26., 10:53
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elhangzott többször, hogy a Szentendrei Önkormányzattal együttműködésben a Zsigmond Király Főiskola a városunkban élő összes nyugdíjast megkérdezve készíti el a szociális térképet. Jászberényi Józsefet, a ZSKF Intézetvezetőjét, a program egyik szülőatyját kérdeztük a részletekről.

Mire lesz ez jó az önkormányzat számára és miért lesz ez jó a nyugdíjasoknak?
A Szociális Térkép révén utcáról utcára látjuk majd a legfontosabb gondokat, és a beszélgetések során biztosan megfogal-
mazódnak olyan javaslatok is, amelyeket az önkormányzat használni tud munkája során. A legfontosabb eredményeket pedig publikáljuk is, így mindenki láthatja, hogy gondolkodunk városunkról és magunkról – szenior polgáraink szemével.

Miről szól ez a felmérés?
Arra vagyunk kíváncsiak, hogy az 50 év feletti szentendreiek (szerintem nem mindenki tudja, hogy ők majdnem 9000-en vannak!), hogyan látják szűkebb pátriájukat és a várost: jóra és rosszra egyaránt rákérdezünk. Téma lehet a csatornázás hiányától a közbiztonságig, a kulturális programoktól a tömegközlekedésig minden. Azt azonban szeretném leszögezni, hogy mi nem politikai szervezet, hanem egy magánfőiskola vagyunk, így egy dologra ne számítsanak: sem helyi, sem országos politikai kérdésekről nem kérdezünk senkit – ezt meghagyjuk a közvéleménykutatóknak.

Hogyan fog zajlani?
Kétféleképpen. Véletlenszerűen állítunk meg szentendrei 50 év felettieket, s nagyon megköszönjük, ha válaszolnak a kérdéseinkre. Ezen kívül ügyeleti időben (hétfő-szerda-péntek 15 óra és 17 óra között) be lehet jönni hozzánk, október elejétől, s ki lehet tölteni a kérdőíveket.

Kötelező vagy önkéntes a válaszadás?
Egyáltalán nem kötelező, azonban az az érzésem, hogy ahogy egyre többen kitöltik majd a kérdőíveket, s kezdjük publikálni az adatokat, egyre többen fognak csatlakozni, mert látják, hogy ez egy jó lehetőség.

Miért Szentendrén fogtak bele ebbe az országosan egyedülálló programba? Van-e külföldi példa?
A Szenior Szociális Térkép része annak a komplex programnak, amely a maga teljességében hazánkban itt valósul meg először. A nyugdíjas program része az Aranykor Központ és a sok tanfolyam is, amelyekre október első hetének végéig még lehet jelentkezni! Két okból kezdtük itt: egyrészt a ZSKF a Szentendréhez legközelebbi felsőoktatási intézmény (lévén, hogy Békásmegyer északi részén van), másrészt pedig azért, mert jómagam szentendrei vagyok, így nem is kérdés, hogy elsősorban itthon szeretném a legjobbat mindenkinek. Ez a komplex program egyébként a világon sem gyakori – Skandináviában és Németországban találkozhatunk ilyen projektekkel, ahol egyszerre tanítják az időseket, egyszerre meghallgatják a szavukat városuk kapcsán, s közvetítik javaslataikat az önkormányzatoknak. További célunk az idős önkéntes segítő hálózat kialakítása a városunkban, amelyre szerintem szintén nagy szükség van.

 

 K. v. K.

 

Szenior képzések városunkban a szentendreieknek!

Tisztelt Szentendrei Szeniorok, Tisztelt Szentendrei 50 év felettiek!

A Szentendrei Önkormányzat és a Zsigmond Király Főiskola együttműködésében ősszel ismét elindulnak szenior tanfolyamaink. Ezeknek több helyszíne is lesz: az Önkormányzat kis házasságkötő terme mellett a P’Art Mozi épületében (Dunakorzó 18.), két helyiségben is lesz oktatás, illetve a számítástechnikai oktatás középiskolai helyszínen lesz (a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium tetőtéri informatikai termében). A tanfolyamok díja egységesen 10.000 forint (ez az ár már az ÁFÁ-t is tartalmazza). Tandíjat befizetni minden hétfőn-szerdán-pénteken, 15 órától 17 óráig az Aranykorközpontban lehet (Szentendre, Dunakorzó 18. földszint).

A következő tanfolyamokat hirdetjük 2013 őszére:

(1) Étkezéstörténet
(Kezdés: 2013. 10.07., 11:00-12:30, összesen tíz alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: dr. Jászberényi József, a ZSKF Kommunikáció és Művelődéstudományi Intézetének vezetője)
A kurzus elkülöníti egymástól a szakrális és a profán konyhaművészetet, részletesebben tárgyalva az antik görög, a római, a muzulmán és a gall-germán konyhaművészet jellemzőit.

(2) Európai művelődéstörténet-Geopolitika
(10.07., 13:00-14:30, összesen tíz alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: dr. Jászberényi József, a ZSKF Kommunikáció és Művelődéstudományi Intézetének vezetője)
A kurzus során tisztázzuk a jelenlegi világpolitikai, geopolitikai erőtér legfontosabb jellemzőit, kitérve az utóbbi évtizedben felgyorsult kínai és az orosz előretörés jellemzőire, s arra, hogy mit jelent ma nyugatinak lenni.

(3) Kezdő internet
(10.07., 15:30-17:00, összesen 10 alkalom, II. Rákóczi Ferenc iskola) (Előadó: Lévai István, a ZSKF Informatikai Tanszékének oktatója)
A kezdő számítástechnikai tanfolyamon a hallgatók megismerkednek a számítógépek alapszintű felépítésével, önálló működtetésükhöz szükséges készségekkel, alapszintű telepítési tudással és szövegszerkesztési ismeretekkel. Megismerik és elsajátítják az internetes világ alapfogalmait, továbbá gyakorlatot szereznek az internetes böngészésben, levelezésben (e-mail), és on-line beszélgetési formákban (chat – skype).

(4) Keleti orvoslás
(10.07., 16:00-17:30, összesen 10 alkalom, Korközpont, II. terem) (Előadó: dr. Szalkai Iván orvos)
A kurzus áttekinti az indiai gyógyászatok (ayurveda, yoga), a Hagyományos Kínai Gyógyászat egészség és betegség elméleteit, világképét, s bemutatja az egyes terápiás kezeléseket. Tanácsokat ad az egészség megőrzésére, az egyes betegségek kezelésére.

(5) Haladó internet
(10.07., 17:30-19:00, összesen 10 alkalom, II. Rákóczi Ferenc iskola) (Előadó: Lévai István, a ZSKF Informatika Tanszékének oktatója)
A haladó számítástechnikai tanfolyamon a hallgatók a kezdő tanfolyamon szerzett ismereteket elmélyítik, és annak tudásanyagát kiterjesztik. Megismerkednek a biztonságos böngészés és internetezés alapvető gyakorlati megvalósításaival, vírusok és egyéb kártevők elleni hatékony védekezéssel (vírusirtók, tűzfalak). Továbbá bemutatásra kerülnek, hogy hogyan bankoljunk és vásároljunk (webáruházak, vatera stb.)  az interneten.

(6) Művészettörténet – Európai művelődéstörténet – Geopolitika II.
(10.07., 17:00-18:30, összesen 10 alkalom, Korközpont, I. terem) (Előadó: Dr. Jászberényi József)
A kurzus folytatja az előző félévi anyagot, de új hallgatók gond nélkül bekapcsolódhatnak. A felvilágosodás korától kezdődően végigtekintjük a kultúrtörténeti folyamatokat, amelyek leválasztották a nyugati civilizációt a tradicionális társadalmakról.

(7) Kezdő angol
(10.08., 11:00-12:30, összesen 10 alkalom, Kisházasságkötő) (Előadó: Szilassy Eszter nyelvész, a ZSKF tanára)
A kurzus az angol nyelv alapjaival indul, ezért nagyon fontos, hogy annak sem kell félnie, aki sohasem tanulta ezt a nyelvet.

(8) Haladó angol
(10.08, három csoport: 1. 13:00-14:30, 2. 15:00-16:30, 3. 17:00-18:30 – a 1. csoport az Önkormányzat épületében lesz, a másik kettő a Korközpont II-es termében) (Előadó: Szilassy Eszter nyelvész, a ZSKF tanára)
Az előző félévi csoportmunka folytatása, továbbra is három csoportban.

(9) Időstorna
(10.08, 15:00-16:30, összesen 10 alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: Kardon Edit aerobic-oktató, a ZSKF egyetemi hallgatója)
A kurzus során bemutatásra kerül e korosztály számára kifejlesztett speciális kondíciójavító torna, mely segíti a fittség és a mozgékonyság megőrzését, a csontritkulás megelőzését. Az órákra tréningruhát mindenki hozzon magával!

(10) Informatikai biztonság
(10.08., 17:00-18:30, összesen 10 alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: dr. Nagy Gábor, a ZSKF Informatikai Tanszékének tanára)
Az Internet veszélyei. Kik és mik támadnak, mit és hogyan? Mi hajtja a támadókat? Egyszerű intézkedések, amelyek nagyságrendekkel csökkentik a veszélyeket, kockázatokat. Védelmi eszközök: tűzfalak, vírusgátak, biztonsági mentés, titkosítás, digitális aláírás, rendszerfelügyelet. A megelőzés és a helyreállítás eszközei.

(11) Egyetemes vallástörténet
(10.09, 15:00-16:30, összesen 10 alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: dr. prof. S. Szabó Péter, egyetemi tanár,  a Vallástudományi Szemle főszerkesztője)
A kurzus tájékoztat a vallástudomány legfontosabb részterületeiről, majd az ún. Ábrahám-vallások (kereszténység, zsidó vallás, Iszlám) legáltalánosabb, lényegi vonásait tárgyalja.

(12) Keleti vallások
(10.09., 17:00-18:30, összesen 10 alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: dr. prof. S. Szabó Péter, egyetemi tanár,  a Vallástudományi Szemle főszerkesztője)
A kurzus a hinduizmus, a buddhizmus, a kínai vallások (konfucianizmus, taoizmus), Japán vallásai és a tibeti lámaizmus legfontosabb vonásait elemzi.

(13) Lakberendezés
(10.10., 16:00-17:30, összesen 10 alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: Sváb Katalin, építész)
Lakás, vagy otthon – történelmi áttekintés a kezdetektől napjainkig. Mit jelent a lakberendezés: térszervezés, lakás ergonómia helyiségről helyiségre, térhatást módosító eszközök, színtervezés elmélete és gyakorlata. Akadálymentes tervezés. Lakberendezési stílusok napjainkban.

(14) Filmtörténet
(10.10., 16:00-17:30, összesen 10 alkalom, Korközpont II. terem) (Előadó: dr. Kelecsényi László)
A mozgókép korai korszaka. A klasszikus hollywoodi film és műfajai. Az európai némafilm nagy korszaka. A hangosfilm kifejlődése és irányzatai. A magyar hangosfilm 1930-1945. A filmművészet fejlődése 1945-1960. A magyar film nagy korszaka. Kortársi filmművészet 1980-tól máig.  Az új média szerepe.

(15) Dietetika
(10.03. (!!!), 18:00-19:30, összesen 10 alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: dr. Veresné Bálint Márta)
A kurzus bemutatja az emberi test számára fontos tápanyagokat, és szerepüket az egészség megtartásában. Szó lesz továbbá az élelmiszercsoportok (gabonák, zöldségek, gyümölcsök, húsok, húskészítmények, tej és tejtermékek, tojás, zsiradékok, édességek, élvezeti szerek – kávé, tea, fűszerek választékáról, összetevőiről, és azok szervezetünkre gyakorolt hatásairól.

(16) Környezetvédelem – Környezetegészségügy – Környezetpolitikák
(10.11., 12:00-13:30, összesen 10 alkalom, Korközpont I. terem) (Előadó: Vasali Zoltán politológus, a ZSKF tanára)
A kurzus áttekinti a környezetvédelem fogalmának megszületésétől a fogalom alakulásán át mai értelemben fogalomhasználatokig a legfontosabb trendeket. Ezen kívül az EU környezetpolitikai javaslatait és intézkedéseit is vizsgáljuk, s beszélünk a zöldmozgalmak szerepéről a nyugati civilizációban.

Várunk minden szeniort szeretettel, hiszen tanulni sohasem késő!

Dr. Jászberényi József
ZSKF
Szentendrei Aranykor Központ