2016. június 2., 07:50

15 millió forint értékű orvosiműszer- és eszközadományt adott át ünnepi keretek között a SZEI-ben a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség. Az adomány segítségével elsősorban az egynapos sebészet műtőjének felszerelését bővítették.

A Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SZEI) 2015 júliusában nyújtotta be pályázatát a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökségnek (TIKA), mely egészségügyi eszközbeszerzésre kínált lehetőséget. Az ügynökség a maximálisan kérhető 30 milliós műszerigényből 15 millió Ft értékben támogatja orvosi műszerekkel, eszközökkel a rendelőintézetet. Az eszközök elsősorban a műtő felszerelését képezik ( műtőasztal, altatógép, betegőrző monitorok, kötözőkocsi, kórtermi ágyak, sterilizáló dobozok), de van köztük fiziotherápiás műszer és egy, az egész rendelő számára alkalmas véralvadást meghatározó gyorsteszt is.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester köszöntőjében üdvözölte a jó célokat szolgáló példás összefogást. Kiemelte: a Közép-Magyarországi régió pályázati forrás szempontból nincs szerencsés helyzetben. Szentendrének minden lehetőséget meg kell ragadnia, ha fejlesztési forrásokról van szó. Több esetben – például a kerékpárút fejlesztésben, vagy turisztikai beruházások esetében összefogunk a környékbeli településekkel, és konzorciumokat alapítunk. Jelen esetben pedig nem uniós pályázat segítségére hagyatkoztunk, hanem a TIKA, a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség alapítványánál pályáztunk. Az itt látható műszerek bizonyítják, hogy sikerrel – mondta a polgármester.

Verseghi-Nagy Miklós köszönetet mondott a közvetítőnek, dr. Vadkerti Istvánnak, aki felhívta figyelmet a lehetőségre, valamint dr. Pázmány Annamáriának, a SZEI vezetőjének kitartásáért és elkötelezettségéért.

A SZEI egynapos sebészetén tartott átadó ünnepségen Sakir Fakili nagykövet hangsúlyozta: Törökország mindig is élen járt a humanitárius segítségnyújtásban, jelenleg is 2,6 millió szír menekültet fogad be az ország. Örömmel segítünk. A magyarokat Törökországban testvéreinknek tekintjük – fogalmazott a nagykövet. Szentendre a művészetek városa, magam is többször ellátogattam a művésztelepre. A művészeket is gyógyítják itt, ezáltal az adománnyal a művészeteket is támogatja a TIKA – mondta Sakir Fakili. Hozzátette: azt kívánja, mindenkinek hasznára és egészségére váljon az adomány.

Havva Pinar Özcan Kücükcavus, a TIKA koordinátora beszédében reményét fejezte ki, hogy az egészségügyi együttműködést a felek további területekre terjesztik ki. A TIKA folytatja a két ország között hidakat építő projekteket az egészségügy területén és más területeken is – jelentette ki a koordinátor asszony.

Dr. Pázmány Annamária, a SZEI intézményvezetője beszédében nagyra értékelte, hogy  kultúrák ütközése közepette is van példa a békés célokért való együttműködésre. Köszönetet mondott az adományozóknak és az együttműködést segítőknek. Ezentúl minden betegágy mellett őrzőmonitor állhat, és a véralvadásteszt egy-két perc alatt elkészül, míg eddig csak másnapra volt eredmény – sorolta az adományozás közvetlen hozadékait az intézményvezető.

Az önkormányzati fenntartású SZEI Szentendre város és vonzáskörzete, összesen 13 település 81 000 állandó lakosa járóbeteg-szakellátását és gondozását, valamint egynapos sebészeti ellátását végzi. A rendelőintézet a most kapott felszereléseknek köszönhetően még hatékonyabban tud segíteni az ideérkező pácienseknek.

Az ünnepi átadón Kulcsár Máté gitárjátékát élvezhették a résztvevők.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
hét 11

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 11

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.