2021. április 1., 19:23

Régi bölcsesség, hogy többen erősebbek vagyunk, messzebb jutunk, több feladatot, nagyobb munkákat tudunk elvégezni. Ennek a bölcsességnek azonban van egy alapja, ami azt feltételezi, hogy van közös cél, van közös út a célig, és mindenki, aki részt vesz a közös cél megvalósításában, tudja, mi a feladata, elfogadja a helyét és tudja azt, hogy értékes a többiek számára.

Egy évvel ezelőtt nem gondoltuk, hogy a világjárvány miatt 2021-ben sem tudjuk szeretteinket szabadon meglátogatni, nem tudunk találkozni barátainkkal, ismerőseinkkel.

Sokat mondó, hogy a mindennapi életünket a kiszámíthatatlanság, a folyton változó járványhelyzet irányítja.

Ezt a helyzetet nem szeretjük, nehezen viseljük, hiszen saját életünket eddig mi irányítottuk, mi döntöttünk például arról, hova és mikor megyünk.

Ez a járvány egyre inkább rádöbbent arra, hogy a saját döntésem mennyire befolyásolja a környezetemet, és fordítva is: más ember döntése alapjaiban határozza meg, változtathatja meg a mindennapjaimat.

Régi bölcsesség, hogy többen erősebbek vagyunk, messzebb jutunk, több feladatot, nagyobb munkákat tudunk elvégezni.

Ennek a bölcsességnek azonban van egy alapja, ami azt feltételezi, hogy van közös cél, van közös út a célig, és mindenki, aki részt vesz a közös cél megvalósításában, tudja, mi a feladata, elfogadja a helyét és tudja azt, hogy értékes a többiek számára.

Ez a járvány megmutatja, hogy csak közös célokkal, közösen cselekedve, megbízva egymásban tudunk túljutni ezen a helyzeten.

A húsvéti ünnep, Jézus egész élettörténete, majd feltámadása arra tanít, hogy van értelme, célja az életnek, amit a közösség tagjaként örömmel élünk meg.

Közösség tagjaként, örömmel a családban, az utcabeliekkel, a barátokkal és itt, városunkban, szentendreiként.

Egészséget kívánok minden szentendrei polgárnak, és örömmel megélt húsvéti ünnepet!

 

Fülöp Zsolt
polgármester

 

 

A képen Deim Pál: Golgota holdfényben (1999) c. festménye látható, Deim Péter engedélyével