2022. március 9., 09:53
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
#StopWar címmel nyílik kiállítás március 10-én, csütörtökön a Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében. A tárlat Mikhail Palinchak ukrán, valamint Hajdú D. András és Hölvényi Kristóf magyar fotográfusok felvételeit mutatja be, melyek 2022. február 24. és március 6. között készültek Ukrajnában.

#StopWar

Az Odesszai Fotónapok Fesztivál szervezői a nemzetközi fotográfiai szakmai közösség támogatását kérik, hogy a saját eszközeikkel álljanak ki Ukrajna mellett. Mutassák meg azokat a képsorokat kiállításokon, fesztiválokon, amelyek hitelesen számolnak be az orosz invázióról. A Ferenczy Múzeumi Centrum és a PhotoLab kiállítótér elkötelezett a dokumentarista fotográfia iránt, és hisz abban, hogy a fotó a valóság megmutatásának egyik erőteljes eszköze. A szabadság gesztusai című kiállítás a békére és szabadságra való törekvést, valamint az emberi méltóság fontosságát mutatja be humanista fotográfiák által. Bácsi Róbert László képsorozatai mellett most helyet kapnak a kiállítótérben az Ukrajnában zajló háború képei is. A Ferenczy Múzeumi centrum ezzel szeretné kifejezni szolidaritását és támogatását az Ukrajnában élők felé, valamint elítélni az agresszió minden formáját.

A kiállítás az Odesszai Fotónapok Fesztivál, Kateryna Radchenko kurátor valamint a fotográfusok segítségével valósulhat meg..

Időpont: 2022. március 10. (csütörtök) 10:00 órától
Helyszín: Vajda Múzeum – PhotoLab (Hunyadi utca 1.)

A kiállítás 2022. március 27-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között ingyenesen tekinthető meg.

A fotógalériában balról jobbra látható :

  • Hajdú D. András – Lemberg, vasútállomás. Menekülő emberek ezrei próbálják elhagyni Ukrajnát. Lemberg, 2022. március 6.
  • Hölvényi Kristóf – A kijevi Ohmatdyt Gyermekkórházban anya és gyermeke az óvóhelyen. Kijev, 2022. március 2.
  • Mikhail Palinchak – A kijevi TV-torony környezete a bombázás után. Kijev, 2022. március 2.

Hajdú D. András 1981-ben született Budapesten, két lányával és feleségével egy Budapest melletti faluban él. Angol irodalomból szerzett diplomát, a szakdolgozatát az amerikai háborús fotográfiáról írta. Jelenleg szabadúszó fotósként dolgozik, a Budapesti Metropolitan Egyetem fotóriporteri tagozatán óraadó tanár, és a Nikon magyarországi nagykövete. Munkáival eddig huszonhat díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük háromszor kapta meg a nagydíjat. Az elmúlt 15 évben a világ számos pontján dolgozott, a pekingi olimpiától kezdve a New York-i jazzklubokon át a kongói esőerdőig. A hazai sajtón kívül olyan megrendelőknek fotózott, mint a National Geographic, The Telegraph, a Politico, a Forbes, a Bloomberg, az ENSZ vagy a Tages Anzeiger.

Hölvényi Kristóf 1991-ben született Budapesten. Arab szakon végzett 2015-ben. Jelenleg szabadúszó fotóriporterként dolgozik, leginkább az arab világ eseményeire fókuszálva.

Mikhail Palinchak Kijevben élő és dolgozó ukrán streetfotós és dokumentarista fotográfus. 1985 januárjában született Ungváron, egy ukrán fotográfus családba. 2008-ban kezdett fényképezni. 2012-től az Ukrainian Photographic Alternative (UPHA) és 2014-től az Ukrainian Association of Professional Photographers szervezetek tagja. 2014-2019 között Ukrajna miniszterelnökének hivatalos fotósa. Alapítója az Untitled magazinnak és társalapítója az Ukrán Streetfotós csoportnak. Számtalan díj birtokosa, nemzetközi kiállítások állandó szereplője, több helyen publikálta fotóit. Fotográfiáit magángyűjtemények és fotográfiai múzeumok gyűjteményei őrzik.

A háború sújtotta területen lévő kijevi gyermekkórház ezen a linken várja a támogatásokat.