2021. október 8., 14:24
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egy 2018 óta ismert problémát oldott meg idén őszre a város az óvoda tetőszerkezetének azbesztmentesítésével.  A beruházás teljes költségét az önkormányzat vállalta. A szülők és az óvoda munkatársai önkéntes munkában elvégezték a festést, a helyiségek takarítását, a berendezések, játékok letisztítását. Hajnal Szilvia intézményvezető köszöni a szülők megértő együttműködését és az önkéntesek munkáját.

– Nagyon örülünk, hogy a régóta húzódó azbesztmentesítés végre megtörtént. A tetőcsere jó alkalom volt arra, hogy belül is megújítsuk az épületet. Nagyon köszönöm a szülők és a kollégáim önkéntes munkáját a helyiségek kifestésében, az épület takarításában, ez óriási segítség volt. A szülők megértő együttműködéséért is hálás vagyok, hogy megoldották sok gyerek otthoni felügyeletét, így a kisebb létszámú gyerekcsoport számára könnyebben tudtunk megfelelő elhelyezést biztosítani. Szeretném felhívni azoknak a szülőknek a figyelmét, akik eredetileg ide szerették volna beiratni gyermeküket, hogy bármikor lehetőségük van átiratkozni a Vasváriba – mondta Hajnal Szilvia intézményvezető.

2018 óta ismert volt, hogy az óvoda tetőzete azbeszttartalmú építőanyagból készült. Az akkori városvezetés úgy ítélte meg, hogy a tetőcsere nem élvez elsőbbséget, és a 2019-es költségvetésben nem kapott helyet a kivitelezés költsége. 2020 októberében született meg a döntés, hogy 2021-ben – a szűkös költségvetési keret ellenére – mindenképpen meg kell történnie az azbesztmentesítésnek. A város nem kapott kormányzati támogatást a tetőcseréhez, ezért teljes egészében önkormányzati beruházásban valósult meg az azbesztmentesítés. Az önkormányzat 80 millió forintot különített el erre a célra. A tetőcserével a korábbihoz képest korszerűbb hőszigetelést is kapott az épület.

Júliusban kezdődött el a kivitelezés. A tervezett határidő betartásának nem kedvezett a nagy esőzésekkel járó nyár végi időjárás, az építőipari alapanyagok árának elszabadulása pedig a tetőpanelek beszerzését, a gyártás határidőre történő teljesítését nehezítette.

Október 4-én nyitott az óvoda, először csak két csoportot tudtak fogadni, de két nappal később már valamennyi vasvári ovist várták az óvónénik és a dadusok.

(Fotó: Bellai László)

A kép elkészítéséhez nyújtott segítségért Háfra Jánosnak tartozunk köszönettel.