2013. április 11., 01:41
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A sikeres márciusi nyílt nap után nem sikerült az eredeti tervek szerint végezni a munkákat a gáton, mivel először a hideg és a hóesés, majd a sok csapadék következtében kialakult sár hátráltatta a munkákat. A munkafázisok átcsoportosításával viszont nem csúszik a rendkívüli időjárás miatt az építkezés.

Teljesen elbontották a régi gátat a Péter Pál utcáig, így már látható, hogy milyen lesz a rálátás a Dunára, illetve a folyóról a városra. Elkezdődött a szivárgórendszer építése, ami a következő időszakban porral és zajjal jár, viszont ennek befejezésekor nyár elejére vehetik majd birtokba a városlakók a megújult sétányt. A Duna felől azonban még dolgozni fognak a szervizúton, melynek átadása őszre várható.

A korábbi töltés elbontása miatt a város védelmét az esetleges tavaszi árvíz ellen már a mobil árvízvédelmi fal fogja szolgálni. A vízállásokról folyamatosan tájékozódnak a kivitelezők, akik elmondták, hogy a következő pár hétben még nem várható magas vízszint és a későbbiekben is csak a vízgyűjtő területeken bekövetkező hirtelen olvadás esetén lehetséges magas vízállás. Április közepére tervezik a mobil árvízvédelmi fal terheléspróbáját és a felállításán dolgozók kiképzését.

A következő héttől kezdve új területeken kezdődik a munka a belvárosi gátrendszeren. Már folynak a munkák a szervizút építésén a Bükkös patak irányába és a 4-es szakaszon (a köszöntőszobor és a patak között) elkezdik a résfalépítési munkákat. Lezárják a patak utáni rövid kerékpárút és gyalogjárda szakasz, amit elbontanak. Ott kiépítik a résvezető gerendát, valamint a későbbiekben a patakig kiépítik a sétányt. A résfalépítési munkákhoz szükség lesz újabb munkaterületre, ezért a patak túloldalán lévő kis parkolót lezárják, ezért a környező kis utcák a korzó felől nem lesznek megközelíthetők.

A munkák előrehaladtával a tavasz folyamán elkezdődik majd a gát megerősítése a Bükkös patak két partján, illetve a Postás strand irányába is, melyről tájékoztatni fogjuk olvasóinkat!

A következő időszakban várható munkák

  • 7-es szakasz: a mentett oldali töltés építése
  • 6-os szakasz: átemelő akna építése a Lázár cár térnél, a teljes szakaszon a szivárgó rendszer építése, lábazati kőszórás építés
  • 5-ös szakasz: szervizút építés
  • 4-es szakasz (az emlékműtől a Bükkös patakig): szervizút építés, új résfal építése, a pataknál lévő parkolóban a résfalépítéshez felvonulási terület kialakítása

Videók a gátépítés márciusi munkáiról

A hó után a sár hátráltatja a gátépítést

Gátépítés hóesésben

Teljesen elbontották a régi gátat mobil árvízvédelmi falnál

Új munkák kezdődnek a gáton a nyílt nap után

Nyílt nap volt a gáton

A gátépítés márciusi munkái

 [fbphotos id=548474651853421]