2016. május 23., 14:35
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Évek óta tartó pályázás, kérvényezés után végre kapacitásbővítés lesz a szakorvosi rendelőintézetben, melynek hatására ez év őszétől több időpontban, kevesebb várakozási idővel jelentkezhetnek be a betegek a szakrendelésekre. A bővítésről beszélgettünk dr. Pázmány Annamáriával, a SZEI – Szentendre Város Egészségügyi Intézményei igazgatójával.

Miért volt szükség a kapacitásbővítésre?
A szentendrei szakorvosi rendelőintézet kibővített épületét 2012 márciusában adtuk át, számtalan új műszerrel, új szakrendelésekkel. Az átépített rendelőintézethez kapacitásbővítést nem kaptunk. Jelenleg harminchat féle tevékenységet lát el az intézmény. A megnövekedett lehetőségekkel párhuzamosan rövidesen szembesültünk azzal, hogy a betegforgalom óriásira nőtt. Mivel az anyagi háttér és az óraszámok növelése nem történt meg, az egészségügy „zárt kasszája” miatt hiába teljesítünk többet, a finanszírozási-rendszer ún. német pontjainak értéke nem nő. Magyarul: olyan nagy létszámú beteget látunk el, ami már ráfizetés az intézménynek, az orvosok túlterheltek, az eszközök amortizációjára, az ellátáshoz szükséges gyógyszerre, kötszerre kevés a fedezet. Már az épületbővítéssel párhuzamosan kértük a kapacitás-bővítést is, de eddig ezt nem kaptuk meg.

szei3

Most azonban jó hírekről számolhatunk be…
2013 áprilisában kezdtük a „hadjáratot”, s azóta végigjártuk az egészségügyi államtitkárság valamennyi döntéshozójának „előszobáját”. Részletes pályázati anyagot nyújtottunk be az egészségpénztárhoz először 2014-ben, majd 2015-ben, és idén áprilisban Verseghi-Nagy Miklós polgármesterrel kerestük fel dr. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárt kérésünkkel. Ezen kívül minden létező fórumon hangoztattunk, hogy Szentendrén megoldatlan az egészségügyi intézmény háttérfinanszírozása, nagyobb kapacitás kell. A kérvények, pályázatok, személyes találkozók sora után idén végre beérett munkánk gyümölcse: megkaptuk a kért támogatást a szakrendelésekhez.

A gyakorlatban mit jelent mindez?
A tárgyi feltételek biztosításán túl a gasztroenterológiai és diabetológiai rendelésnél a heti két rendelés helyett négy lesz a továbbiakban, a gégészeten és a bőrgyógyászaton reggeltől estig lesz rendelés, az ideggyógyászaton és az urológián, a belgyógyászaton és az ortopédián plusz egy rendelés lesz, az ultrahang-diagnosztika két rendeléssel bővül. Nagy eredmény, hogy hetente három alkalommal rendel majd a gyermekpszichológus, és minden nap dietetikus áll majd a betegek rendelkezésére.

A kapacitásbővítés legfontosabb hozománya a betegek számára a csökkenő várakozási idő…
A leglátványosabb az ultrahang-diagnosztikai rendelésen lesz, hiszen a leletek egy részét ezután teleradiológiai rendszeren keresztül értékeljük ki, azaz az átküldött adatok nyomán öt percen belül kézhez kapja az orvos a kész diagnosztikai leletet. Orvosaink így teljes időben az ultrahang-diagnosztikára tudnak majd fókuszálni.

Gondolom, a több szakrendelés a személyi állomány bővítését is jelenti…
Keresünk radiológus, gégész, diabetológus szakorvosokat, dietetikust és szakasszisztenseket. Több dolgozónk plusz vállalással teljesíti a megnövekedett igényeket, mert ezzel valamelyest emelkedik az egyébként alacsony jövedelme is.

A laborvizsgálatokra gyakran két hónapos előjegyzési időpontot lehet csak kapni. A bővítés révén itt is csökken majd a várakozási idő?
Itt a meglévőn túl dupla kapacitást kaptunk, a jelenlegi 30 orvosi óra helyett 60 óra lesz az elkövetkezőkben. A laborszolgáltató cég új munkaerőt alkalmaz hamarosan, és ezzel egyidejűleg a várólistát szeretnénk jelentősen csökkenteni.
Bővül a műtétek száma az egynapos sebészeten is: éves szinten az eddigi, úgynevezett 435 műtéti súlyszám 500-ra nő ebben az évben, azaz összesen kb. 1200 műtétet végezhetünk az eddigi 1000 műtét helyett.

szei2

A kapacitásbővítés újdonságai mikor lépnek életbe?
Ma kaptuk meg az Országos Tisztifőorvosi Intézet levelét, melyben minden településsel közlik a változást a kapacitásbővítésről, feltehetően ők is velünk együtt örülnek az eredménynek. Ezt követik a kötelező eljárási idők, nyilatkoznunk kell, hogy megfelelünk a követelményeknek, ehhez már a személyi feltételeket is biztosítani kell. Büszkén mondhatom, hogy majdnem minden területre megtaláltuk a megfelelő szakembereket, ami nagy eredmény a mai szakorvos-hiányban, néhány szakmában még keresünk szakembereket. Összeszámolva a különböző hivatalok ügyintézési határidejét, amíg a szerződések, hivatalos papírok megérkeznek, remélhetőleg már ősszel, számításaim szerint októberben a bővített kapacitással működhetünk. Elsőként a két legfontosabb területen: a labor és az ultrahang-diagnosztikában vezetjük be a magasabb óraszámot.

Számokra lefordítva mit jelent az intézménynek a kapacitásbővítés?
Eddig 195 millió német pontot teljesíthetett az intézmény, ez most 288 millió lesz évente. Egy német pont hivatalos értéke 1 forint 50 fillér. Azonban ha sok a beteg, a pontérték csökken, hiszen zárt a kassza, így ha pl. a pontérték 1 Ft, akkor minden pontnál elvesztünk 50 fillért. A jelenlegi kapacitásbővítéssel meglesz a fedezete az emelt óraszámnak, s így a bérekre is többet tudunk költeni.

Az intézmény leterheltségét okozza, hogy óriási terület tartozik ide. Lehet ezt csökkenteni, vagy ez nem is cél?
Körzetünk egységes terület a szentendrei járás tizenhárom településével, Budakalásztól Visegrádig a Szentendrei-szigettel, és soha nem volt célunk a körzet szűkítése. Ma már általános tendencia a kórházaknál is, hogy a sok kicsi intézmény helyett egy jól felszerelt intézmény, nagy gyakorlattal rendelkező szakemberekkel lássa el az adott körzet lakosságát. Ellátási területünkön közel százezer emberrel számolhatunk, akiket intézményünk ellát. Jól látható más szakrendelőknél, hogy a 40 ezer fő körüli területet ellátók gyakran veszteségesek. Gazdasági szempontból az ideális a 70-80 ezer főt ellátó intézmény, a mi körzetünk közel 100 ezres lakosságszáma még éppen befér a keretbe.

szei1

Kívülállóként úgy tűnik, az utóbbi években egyre több beteg fordul meg a szentendrei szakrendelőben.
Így van, hiszen olyan szolgáltatásaink vannak, melyek legtöbbször Budapesten is nehezen érhetőek el. Ilyen például a gyermekpszichiátria, az andrológia, onkológia. Az EEG, EMG, csontritkulásmérő, vagy a panorámaröntgen rendeléseink magas szakmai szinten, korszerű műszerekkel látják el betegeinket. Az intézmény bővítésének elsődleges célja az volt, hogy az itt élők lakóhelyükhöz közel kapják meg azt az ellátást, amit egyébként csak nagy kórházban érhettek el korábban. Szentendrén egyébként egy kórház is elférne, de ma már az is fontos cél, hogy kisebb műtétek miatt ne kelljen a betegeknek befeküdniük a kórházba. Ehhez egy példa: nem mindegy, hogy az egynapos sebészetünkön elvégzett szürkehályog-műtét után a beteg 10 perc múlva otthonában van, vagy esetleg a fél fővárost végig kell utaznia frissen műtött szemmel. Fontos, hogy akiket az egynapos sebészeten műtünk, ugyanitt vizsgáljuk ki, tehát minden szempontból komfortosabb a beteg számára az ellátás itt, helyben. Jó hír még, hogy az aneszteziológiára is plusz órákat kaptunk. Eddig gyakorlatilag finanszírozás nélkül végezte az altatóorvos a feladatát, a műtét előtti kivizsgálást, mert nem volt erre egészségpénztári finanszírozásunk.

Mennyire vált be az intézményben az egy éve bevezetett on-line leletlekérdezés rendszere?
Eddig több mint háromezer-ötszázan regisztráltak az online-rendszerbe, főként Szentendréről. A rendszer megkönnyíti az orvosok és a betegek számára a kórelőzmények lekérdezését. Adott esetben nem kell újra elvégezni a vizsgálatokat, lehívhatóak a laborleletek, röntgenképek, ultrahang-leletek, gyógyszerfelírások, illetve komplexebb képet kaphat a háziorvos a szakvizsgálatok eredményét lekérdezve a betegéről. A háziorvosok közül még nem mindenhol csatlakoztak a rendszerünkhöz, főleg a környék-
beli településekről, de remélem, lesz elmozdulás ezen a területen is. A recepciónál mindig felhívjuk a betegek figyelmét erre a lehetőségre, és honlapunkon keresztül is csatlakozni lehet az online bejelentkezés és leletlekérdezés rendszeréhez. Most készül az intézmény új honlapja, mely az önkormányzat honlapjához hasonlóan felhasználóbarát, könnyen kezelhető lesz.

Hasznos információk a SZEI honlapján a rendelési időkről, online időpontfoglalásról:
http://szei.szentendre.hu/

szei_PA (16)
Az egynapos sebészeten
szei_PA (15)
Az egynapos sebészet
szei_PA (23)
A fogászati panorámaröntgen
szei_PA (24)
Egy „őskori” fogászati szék a folyosón

szei_PA (25)