2022. szeptember 25., 10:59
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Szentendrei Kulturális Központ szeptember 24-én, a Lázár cár téren rendezte meg a X. Szentendrei Katonazenekari Fesztivált. A  jubileumi rendezvényre három év kihagyás után került sor, a Szentendrei Helyőrségi Zenekar, a Debreceni Helyőrségi Zenekar, a Szolnok Helyőrségi Zenekar és a Budapest Helyőrségi Zenekar részvételével.

A fesztivál nyitányát megelőzően a rendezvényen résztvevő zenekarok a Fő téren és a Lázár cár téren adtak térzenei koncerteket. A X. Szentendrei Katonazenekari Fesztivált 16 órától a Lázár cár téren tartották, amelyen részt vett Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke, Mudra József ezredes, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Budapest Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka, Kiss Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság parancsnoka és Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere.

A fesztivál nyitányaként Thomas Doss Grande Fanfare című műve csendült fel az egyesített zenekart előadásában, Rixer Krisztián őrnagy, a Szentendrei Helyőrségi zenekar karmester vezényletével. Ezt követően Vargha Tamás államtitkár és Fülöp Zsolt polgármester köszöntője hangzott el. Vargha Tamás beszédében hangsúlyozta, a katonazenekarok, „mint a nemzeti kulturális kincs gondozói és hordozói, fellépéseikkel fontos szerepet töltenek be a katonai hivatás népszerűsítésében, és a Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésében”. Fülöp Zsolt kiemelte, a katonazenekarok zenészei nem csak a hont és a családokat védik, hanem zenéjükkel a lelkünket is.

A beszédeket a szakalaki bemutatók követték, elsőként a Debrecen Helyőrségi Zenekar koncertjét hallhattuk Pál István őrnagy vezényletével. A zenekar 2019-ben ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. Fennállása alatt a haladó magyar katonazenekari hagyományokra alapozva ápolta a magyar katonazenét és elismertté vált a hazai fúvószenei életben is. A megszokott katonai rendezvényeken kívül számos olyan nagysikerű hangversenyt adott, amely elnyerte mind a széles közvélemény, mind a katonaközönség elismerését. Három évtizede házigazdái a Debreceni Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválnak, állandó szereplői a Debreceni Virágkarneválnak és rendszeresen részt vesznek a Debrecen, és a környékbeli városok kulturális életében is. A zenekar 2000-ben Debrecen Megyejogú Város Önkormányzatától Csokonai-díjat és 2001-ben a Pro Pátria Alapítványtól alegységzászlót és Nívó-díjat kapott.

Másodikként a házigazda, a Szentendrei Helyőrségi Zenekar műsora hangzott el Rixer Krisztián őrnagy vezényletével. A Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság fúvószenekara 2005. november 1-jén alakult. Rendszeres résztvevői hazai és nemzetközi katonazenekari fesztiváloknak. Gyakori zenei kiszolgálói és résztvevői polgári rendezvényeknek, ápolva és öregbítve ezzel a Magyar Honvédség, és az Altiszti Akadémia jó hírnevét és jó kapcsolatait a polgári lakossággal. Fő feladatuknak tekintik a magyar fúvószene népszerűsítését és hagyományainak ápolását. 2009-ben a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztere, a „Magyar Kultúráért” elismerő kitüntetést adományozta a zenekar részére. 2010-ben a Katonai Felsőoktatásban való közreműködésükért államtitkári elismerésben részesültek. 2018. augusztus 20-án Szentendre város képviselő-testülete PRO URBE díjjal tüntette ki a zenekart.

Harmadikként a Budapest Helyőrségi Zenekara produkciója következett Nagy Zsolt Gábor őrnagy vezetésével. A 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, Budapesti Helyőrség Zenekara létszámát tekintve az ország második legnagyobb katonazenekara. Feladatkörükbe tartozik a főváros és Pest megye magas számú állami és katonai protokolláris ünnepségek katonazenekari végrehajtásának biztosítása, a nemzeti ünnepeken való zenekari közreműködés, valamint a Magyar Honvédség életével összefüggő események zenei kiszolgálása. Zenészeik részt vesznek a Parlament előtt a Magyar Lobogó protokolláris fel- illetve levonásában, a Sándor Palota zenés őrségváltásaiban, valamint hétvégenként Budapest több pontján térzenékkel népszerűsítik a Magyar Honvédséget a lakosság, illetve a külföldi turisták körében.

Végezetül a szolnoki Légierő Zenekar produkciója következett Molnár János őrnagy vezényletével. A Légierő Zenekar Szolnok 2019-ben ünnepelte fennállásának 50.évfordulóját. Az együttes a MH 86.Szolnok Helikopter Bázis alárendeltségében teljesít szolgálatot. Céljuk, hogy a helyőrségben működő alakulatok zenei igényét kielégítse, valamint közvetítse a magyar zenei kultúrát, hidat képezzen a honvédség és a polgári lakosság között. Évente mintegy 200 katonai és civil rendezvényen vesz részt, ahol a katonazene lehetőségeivel igyekezik hozzájárulni a katonai és a polgári lakosság rendezvényeinek ünnepélyesebbé tételéhez. 2019-ben a Brüsszelben megrendezett „NATO 20” programsorozaton képviselték a Magyar Honvédséget. 2001. január 22-én Szolnok Város Közgyűlése a zenekarnak „Kaposvár Gyula emlékére” Kulturális Díjat adományozott, – amely a város legmagasabb kulturális díja – ezzel ismerve el polgári lakosság, és a helyőrségi zenekar közötti kiváló kapcsolatot. Az együttes Príma Díj elismerésben részesült 2019. évben, valamint Jász–Nagykun Szolnok művészeti díj birtokosa is lett.

A honvedelem.hu videós összefoglalója a jubileumi katonazenekari fesztiválról:

A szakalaki bemutatókat összevont zenekari produkció követte, amelyben ismerős dallamok csendültek fel Nagy Zsolt őrnagy vezényletével. Az előadást követően Fülöp Zsolt polgármester emlék okleveleket adott át a zenekarok vezetőinek, megköszönve a részvételt és a színvonalas műsorokat.

X. Szentendrei Regionális Katonazenekari Fesztivál zárásaként, az összevont zenekar előadásában Mondvai György Katonazenészek Indulója hangzott el Csizmadia Zsolt ezredes vezényletével.

Fotó: Bácsi Róbert László
Szöveg: Szentendrei Kulturális Központ