2022. október 17., 16:25
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Mi az a fűtési költségmegosztás? Hogyan történik az igazságos elszámolás? – A Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. (VSz) tájékoztatójából kiderül, miért jó és hogyan működik a költségek fogyasztásarányos elszámolása.

A fűtési költségmegosztás korszerű, költséghatékony alternatíva a fogyasztás alapú elszámolásra. A fűtési költségmegosztó rendszert alkalmazók otthonában a valós költségek – az elszámolási időszakban – a ténylegesen elfogyasztott energia mennyiségét tükrözik, így tervezhetőbbé válnak a kiadások.

A költségmegosztó elszámolás bevezetésének módja, hogy a tulajdonosok megbízzák a közös képviselőt, hogy kössön szerződést valamelyik költségosztással foglalkozó társasággal, aki a velük kötött szerződés alapján végzi a készülékek felszerelését, működteti, karbantartja azokat, elvégzi az időszakos ellenőrzéseket, leolvassa és kiértékeli a költségmegosztók adatait és kiszámítja a fűtési díjmegosztási arányokat.

  • hitelesített hőmennyiségmérő az épület által felhasznált hőenergiát méri.
  • A költségmegosztó készülékek az egyes radiátorok hőfogyasztásának egymáshoz viszonyított arányát mutatja. A költségmegosztó készülék által mutatott értékek alapján meghatározható az egyes lakásokban felhasznált energia mennyisége.
  • Az igazságos elszámolás a tényleges fogyasztás alapján történő számlázást jelenti.

Valódi költségcsökkentés
A költségek elszámolása fogyasztásarányos, így a ténylegesen elfogyasztott energia után kell fizetni. A nagy pontosságú, modern készülékek innovatív távleolvasási technológiájának köszönhetően az eredmény a havi számlában is megjelenhet. A költségmegosztó készülékek pontosságát szabványok, az elszámolás helyességét jogszabályok biztosítják.

Tudta-e?
A költségmegosztók és a korszerű termosztatikus radiátorszelepek együttes alkalmazásával egyéni igényeinek megfelelően szabályozható a fűtés, így akár 20%-kal csökkenthető a fűtési költség.
Az energiahatékonyságról szóló irányelv (EED) célja, hogy a fogyasztók tudatosabban alakítsák fűtési energia-felhasználásukat és melegvíz-fogyasztásukat.
A költségmegosztó használója nem csak tudatos energiafelhasználóvá válik, de aktívan hozzájárul környezete egészségesebb, és tisztább levegőjének megteremtéshez is.
A korszerű, rádió-távleolvasású költségmegosztó készülék leolvasásához nem kell a lakásba bejutni, így az semmiféle kényelmetlenséggel nem jár.