2024. február 16., 16:58

A kedvező időjárás miatt a Városi Szolgáltató NZrt. (VSZ) a tavaszi nagytakarítást a szokásos időponthoz képest egy hónappal korábban elkezdte, február 12-én az aluljárók lemosásával indult a munka. A VSZ mintegy negyven munkatársa dolgozik városszerte.

A múlt héten befejezték a HÉV, a Bükkös-patak, Dera-patak aluljárókat, magasnyomású tisztítógéppel takarították le a falakat, lépcsőket, majd kézi munkával a maradék szennyeződéseket is eltávolították.

A város mintegy hatvan buszvárójának és környékének tisztítása elkezdődött, a magasnyomású mosás után a padokat, táblákat mosószeres vízzel takarítják le, és kisebb javításokat végeznek. A 11-es főút melletti buszvárókkal és buszmegállókkal kezdték, majd a Püspökmajori lakótelepen, a Barackos, a Szentlászlói és a Sztaravoda úton folytatták.

Takarítják a játszótereket, tisztítják a játékokat, gumiburkolatokat, feltöltik mulcsborításokat, fertőtlenítik a homokozókat. Lemossák az utcabútorokat, rendet raknak a szelektív hulladékgyűjtők környékén.

Elkezdődött a kézi úttisztítás, az utak szélén a lerakódott, letapadt szennyeződést lazítják fel a jövő héten munkába álló takarítógépek számára. A csapadékvíz-elvezetőket mintegy tizenkét utcában tisztítják meg..

A legtöbb problémát a graffitik eltávolítása, pontosabban eltávolíthatatlansága jelenti. A fehér falak esetében csak az újrafestés segít, ezt a munkát tavaly a HÉV-aluljárónál megtörtént. A Bükkös vagy a Dera-patak kőfalainál is csak az átfestés a megoldás, mert a homokfúvásos technológia rendkívül drága. A buszvárók polikarbonát borításáról gyakorlatilag nem lehet leszedni a graffitit, mert az oldószer használatával homályos folt keletkezik.

A takarítás mellett a VSZ munkatársai megkezdték a több mint 4000 négyzetméternyi zöldfelület gondozását is. A parkokban folyamatos a szemétszedés, a gallyak összeszedése, a lombgyűjtés. A cserjék ifjító metszése és az évelő díszfüvek elszáradt részeinek visszavágása már a kora tavaszi feladatok közé tartozik.

Fotó: Isza Ferenc