2013. április 1., 08:29
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tavasszal a világ sok nagyvárosában rendeznek kulturális fesztivált. A Budapesti Tavaszi Fesztivál megalapítása óta (1981) Magyarország legnagyobb kulturális fesztiválja. Az eseménysorozat világviszonylatban is jelentősnek számít. Az utazási irodák már hónapokkal előre megkapják a tervezett műsorfüzetet.
A vidéki városok közül Szentendre elsőként csatlakozott a rendezvénysorozathoz 1985-ben, válaszolva az Országos Idegenforgalmi Hivatal kezdeményezésére. Kezdetben Szentendrei Tavaszi Napok volt a rendezvénysorozat címe.
A Pest Megyei Könyvtár helytörténeti gyűjteménye gazdag fotó- és filmanyagot őriz ebből az időszakból. Aki szívesen rácsodálkozik a múlt vagy félmúlt eseményeire, melynek maga is részese volt, vagy aki egyszerűen csak kíváncsi a régi tavaszi fesztiválok – és Szentendre – rendszerváltás előtti hangulatára, a könyvtár honlapján képes beszámolót talál az első hivatalos fesztiválrendezvényekről. Aki pedig netán a szereplőket is felismeri, kérjük, írja meg nekünk! Saját képeit, történeteit, visszaemlékezéseit ugyancsak szívesen fogadjuk: www.pmk.hu vagy pemete.blog.hu.