2019. április 10., 11:46
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Idén is elindult a szezon, a tavaszi zsongás az egészség jegyében! A „Vigyázzunk egymásra!” nagy sikerű egészségnap 2019. április 6-án nagy érdeklődés mellett zajlott a V8-ban. A jól sikerült kampánynak is köszönhetően a szűréseken csaknem kétszeres volt a jelentkezés, és a 14 féle vizsgálaton mintegy 460 szűrést végeztek Szentendre Város Egészségügyi Intézményei szakorvosai.

Pár érdekes adatot megemlítünk: a szemészeti szűrésen kb. 10%-10%-ban találtak szürkehályogot és zöldhályogot. Az érszűkületvizsgálat mintegy felében már kialakult, vagy kezdődő érszűkületet találtak. A laborméréseknél a vércukor tekintetében 10% mutatott határérték feletti eredményt, koleszterinszint már csaknem 40%-ban volt határérték felett, és ijesztően magas, 65%-os a túlsúlyos paciensek száma. Az adatok mutatják, hogy érdemes elmenni a szűrésekre, hogy időben felismerhetőek legyenek az egészségügyi problémák.

Örvendetesnek tartjuk, hogy a résztvevők kormegoszlása mintegy 15%-ban a 30 éves korosztály, 24%-ban a középkorúak közül került ki, ami mutatja a prevenciós érdeklődés fokozódását. Egyre fiatalabb korban kezd érdeklődni és tenni egészségért a lakosság.

Az 50-65 évesek 37%-ban és az ennél idősebbek 24%-ban vettek részt az egészségnapi szűréseken. Minden szűrőponton a háziorvosához, illetve további szakellátásra irányították azokat, akiknél határérték feletti eredményt mértek.

Nagy érdeklődés kísérte az Egészségfejlesztési Iroda Inbody állapotfelmérő csodamasináját, ami a testösszetételt, a teljes testre, valamint az egyes végtagokra és a törzsre külön-külön is meghatározható fehérje, zsír, ásványianyag és víz mennyiségét és arányait mérte. A jelentősége ennek, hogy a testösszetétel befolyásolását az életmódunkat meghatározó táplálkozás és mozgás is jelentősen befolyásolja, ezért az életmód-változtatás minden esetben a testösszetétel változását eredményezi. Ezért hívjuk és várjuk az érdeklődőket az Egészségfejlesztési Iroda életmódváltó programjaira, ahol folyamatosan kísérni tudják állapotuk változásait is.

A szűrések mellett, a táplálkozást helyezve fókuszba tartottak előadásokat Antal Emese és Miháldy Kinga neves dietetikusok és óriási sikerrel Vrábel Krisztina népszerű gasztroblogger.

Köszönet a szervezőknek és rendezőknek, a V8 Uszoda és Szabadidőközpont munkatársainak, a SZEI szakorvosainak és asszisztenseinek, az EFI munkatársaknak, az Egészséges Városért Közalapítvány kurátorainak és az önkéntes segítőknek.

Ősszel folytatjuk!

Gerőcs Kata

Egészséges Városért Alapítvány