2022. október 5., 09:41
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tájképek galambdúc-motívumokkal, kortárs kottaképekkel – Yorgos Tzortzoglou Hommage – message à Kurtág György című kiállításának képeit Kurtág György zenei grafikái ihlették. A kiállításhoz kapcsolódva több tárlatvezetést is tartanak az ősz folyamán. 

Yorgos a szentendrei művészet összetett személyisége – fest, fotózik, mindemellett a Vízöntő, a Kolinda, a Gépfolklór, a Barbaro és az idén 20 éves Balkán Fanatik együttes alapító tagja.
A zenész-képzőművész 1952-ben Miskolcon született, görög menekültek gyermekeként. Később a dégi kastélyban, Fehér László festőművész édesapja, Fehér József vezette azt a görög menekültgyerekekből álló kórust, ahol énekelni kezdett. 1974-ben szerzett diplomát az akkori Iparművészeti Főiskolán, de ezzel egyidőben már játszott a legendás Kolindában és a Vízöntőben. 1994 óta lakik Szentendrén, azt azonban kevesebben tudják róla, hogy festői munkái is jelentősek. Korábban a görög szigetek galambdúc építményeit keresztezte kották mintáival, majd sajátos fotó-festmény hibrideket készített. Ember és tárgyak nélküli képein is a zene a főszereplő: kortárs zeneszerzők dedikált kottáit dolgozza át vagy fejleszti kísérletező technikákkal képpé.

Tárlatvezetések:

  • Október 6. (csütörtök), 18:00 – Petőcz András költő
  • Október 28. (péntek), 18:00 – Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes vezetője
  • November 12. (szombat), 17:00 – Prosek Zoltán, a kiállítás kurátora, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója

A kiállítás november 20-ig látogatható, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között a Szentendrei Képtár IKON kiállítóterében (Szentendre, Fő tér 2-5.)

Fotó: Deim Balázs