Tájékoztató az épületek hőmérsékletének szabályozásáról - www.szentendre.hu
2017. március 8., 15:59

A tavaszi felmelegedés miatt előfordulhat, hogy a távfűtéssel rendelkező lakásokban túl meleg van, hiszen az épületek fűtésszabályozása a külső körülményektől függ, a „reakcióidő” pedig esetről esetre más. Az automatika csak egy bizonyos mértékig képes a kiegyenlítésre, a rendszer szabályozására. Éppen ezért, amennyiben úgy érzik, hogy a lakásban, illetve az épületben „túl meleg” van, érdemes azonnal jelezni azt a közös képviselő felé, mert az automatika szabályozási képességét meghaladó esetekben szükséges a további hőközponti beállítás is a fűtőmű részéről (előremenő vízhőmérsékleten történő állítás).

A társasházak egy része termosztatikus radiátor szelepekkel felszerelt, ezen épületeknél lakáson belül is lehet szabályozni a fűtés intenzitását, a radiátor szelep legkisebb egységére történő állításával. Ha ez megtörtént és továbbra is meleg van, kérem, jelezzék a közös képviselőnek, aki a fűtőmű felé továbbítja a kérést, és a hőközpontban állítunk az előremenő vízhőmérsékleten.

Azokban az épületekben, ahol a lakásban lévő radiátorokon nincs állítási lehetőség, javasoljuk a termosztatikus szelepekkel történő korszerűsítést. Ennek hiányában melegérzet esetén szintén kérjük, jelezzék ezt a közös képviselőnek, aki a fűtőmű felé továbbítja a kérést.

Felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben a hőközpontban a vízhőmérséklet állítása szükséges, úgy az a hőközponthoz tartozó valamennyi társasházat érinti, így a vízhőmérséklet állításáról javasolt figyelembe venni a lakók többségének véleményét. Sajnálatosan radiátorszelepek hiányában az esetleges eltérő hőigények nem érvényesíthetőek a fűtés intenzitásának szabályozásával.

 

VSZN Zrt. Fűtőmű