2016. augusztus 21., 10:39
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A cél, hogy a lehető legrövidebb idő alatt átadják a kiszélesített hidat, de a száradási idők miatt így is több hétig tart majd az Egres utcai út- és hídépítés. A gyalogosközlekedésre ideiglenes hidat állítottak a Csend utcában.

2016. augusztus 22-én és 23-án napközben folytatódnak az Egres utcai út- és hídépítés előkészületi munkálatai, ezért a hidat 22-én hétfőn lezárják. A hidat 2016. augusztus 24-én ismét megnyitják a forgalomnak, amíg a vállalkozó fel nem vonul. Az építkezést a lehető legrövidebb időtartamra tervezi az önkormányzat, azonban a technológiai előírások miatt több hétig tart a munka, többek között az új híd betonszerkezetének száradási ideje miatt is. A cél, hogy a híd minél rövidebb ideig legyen lezárva, miután az a lakosság számára kulcsfontosságú a mindennapi életben.

2016. augusztus 22-től a gyalogosok a Csend utcában kihelyezett ideglenes hidat használhatják. (Az Egres utcai hídtól kb. 60 m-rel lejjebb, a Csend utcai patakátkelő helyén.)

A bevezetésre kerülő gépjárműforgalmi változások a Képviselő-testület Városfejlesztési Bizottsága által korábban kért közlekedési vizsgálatokon alapulnak.

Tervezett forgalmi rend a kivitelezés alatt
(letölthető térképen ide kattintva)

A Barackos út, a Cseresznyés út és az Eper utca forgalmi változásai:

A Barackos út Jázmin és Törökvölgyi utca közötti szakaszán kétirányú forgalmi rend kerül bevezetésre, 30 km/órás sebességkorlátozással, tekintettel a menetrend szerinti autóbusz-forgalomra, valamint az 5,0 méteres útpálya szélességre. A Barackos úti gyalogosforgalomban nem lesz változás.

A Cseresznyés úton megmarad az egyirányú forgalmi rend.

Az Eper utca jelenleg kétirányú forgalma egyirányúra változik a 11. sz. főút felé. Ennek oka, hogy az utca szélessége nem alkalmas kétirányú forgalom biztonságos levezetésére, másrészt a Barackos úttal a 11. sz. főútba becsatlakozva konfliktushelyzetet okoz a 11. sz. főút felől érkező és Eper utcába behaladó forgalmi irány.

A 11. sz. főútról érkező, Barackos úton haladó kétirányú forgalom útburkolati festéssel kerül elválasztásra.

A forgalmi változtatásokkal összhangban a Jázmin utca Barackos út és Eper utca közötti szakaszán, valamint az Eper utcában a 11-es főút felé egyirányú forgalmi rend kerül bevezetésre. A módosítással egyirányú forgalmi rend alakul ki a Barackos út – Jázmin utca – Eper utca útvonalon.

A 11. sz. főút Barackos úttal és Eper utcával alkotott csomópontjánál a Barackos út és az Eper utca forgalma megváltozik. A forgalmi rend változására figyelmeztető, veszélyt jelző táblák kerülnek kihelyezésre legalább 3 hónap időtartamra.

Az Óvíz, a Csend, a Szélkerék és a Remény utca új forgalmi rendje:

Az útvonal egyes utcái jelenleg kétirányú forgalmat bonyolítanak le. Az útburkolat szélessége 3,1-3,6 méter között változik, így a kétirányú forgalom nem minden esetben biztonságos. Az Egres utcai (Óvíz utca közelében lévő) híd felújítási munkái miatt az Egres utca óvoda felől érkező forgalmát is el kell vezetnie ezeknek az utcáknak, ezért az Óvíz utca – Csend utca – Remény utca útvonalon egyirányú forgalmi rend kerül bevezetésre az Egres utcától a Barackos útig.

A Szélkerék utca korábbi egyirányúsítása a Sztaravodai út felé felülvizsgálatra került, és a forgalom terheléseloszlása érdekében megmarad az eredeti forgalmi rend.

A tervezők a lehetőségeket áttekintették és figyelembe vették, hogy nincs más alkalmas alternatíva. Másfelől az említett utcák szilárd burkolattal rendelkeznek, a forgalom volumenét ezek az utcák képesek levezetni. Belső forgalomnövekedést az út- és hídépítés generálhat, ezért kérjük szíves megértésüket!

Az építkezés után az eredeti forgalmi rend visszaállításáról és az esetleges módosításokról a tapasztalatok és a lakossági visszajelzések figyelembe vételével döntenek majd a szakemberek.