2012. augusztus 8., 15:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 12 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Dr. Dietz Ferenc polgármester a szentendrei adózóknak szóló félévi levelében beszámol a város jelenlegi helyzetéről és a beruházásokról. A városfejlesztés szempontjából fontos részeket honlapunkon is közöljük:

„Az új törvényi szabályozások és a máig nem pontosan ismert kormányzati támogatási rendszer ellenére a városvezetés tudatos gazdasági és szerkezeti változtatások révén biztos alapra helyezte a közpénzgazdálkodást, így a kötelező közszolgáltatások további stabil, magas színvonalon történő biztosítása mellett eleget tud tenni adósságszolgálatainak. A korábbi kormányzati időszakokban egyre kevesebb forrás jutott a helyi önkormányzatok számára, ám Szentendre mégis lendületesen, dinamikusan fejlődött. A hatásait tekintve is jól ismert világgazdasági válság azonban minden településen tapasztalható és érezhető a mai napig. Az eredményes, sikeres nagyberuházások megvalósítása elengedhetetlen volt városunk jövőjének szempontjából, hiszen a 2007-13-as támogatási időszak után az Európai Unió forrásainak lehívása régiónkban nehezebbé, bonyolultabbá válik.

A fejlesztésekhez szükséges önrészt a 2006-os kötvénykibocsátásból kívántuk finanszírozni, ám a meglévő fedezet ellenére, az Ön által is tapasztalt árfolyam-ingadozások okán egyre nehezebbé vált teljesítenünk a ránk rótt terheket. Ekkor a városvezetés úgy döntött, új szemléletű igazgatási, gazdálkodási rendszert vezet be, mely sokkal hatékonyabban, átláthatóbban képes irányítani a város ügyeit. Szentendre előre menekült a válságból, melyet a közvélemény példaértékűként említett.” (…)

PÁLYÁZATOK, EREDMÉNYEK

  Projekt neve Projekt összértéke Befejezés várhatóan
1. Belvárosi gátépítés, mobil árvízvédelmi fal kiépítése

1.299.476.000 Ft

2013. szeptember
2. Kistérségi csatornázás

863.480.000 Ft

2014. július

3.

Épületek energiahatékony felújítása (Concerto Program)

~600.000.000 Ft

2014. december

4.

Belváros rehabilitáció

1.088.758.451 Ft

Befejeződött
5. SZEI rendelőintézet felújítása, bővítése és orvosi eszközbeszerzés

1.632.191.000 Ft

Befejeződött
6. 11-es főút csomópontjainak fejlesztése

79.711.000 Ft

Befejeződött
7. Egres úti óvoda

225.000.000 Ft

Pályázat elbírálás alatt
Összesen:

~ 5.700.000.000 Ft

A fentieken kívül további közös siker a P’Art mozi digitalizálása, amelyet szintén egy nyertes pályázaton keresztül valósíthattunk meg, valamint a Szentendrei Diákönkormányzat megalakítása és képzése, melyre immár második alkalommal sikerült pályázati forrást nyernünk, s melyet több közigazgatási szakértő az országban egyedülálló ifjúsági fejlesztési programként értékelt.

GÁTÉPÍTÉS

2012. augusztus végén megkezdődik a „szentendrei árvízvédelmi védmű” megerősítése. 333 méteren mobil árvízvédelmi fal kerül kialakításra a Bem utcától a Péter-Pál utcáig. Az új védmű megfelel a legszigorúbb Uniós előírásoknak és külön öröm, hogy ez a – a többek közt Németországban és Ausztriában sikeresen működő – rendszer Magyarországon elsőként Szentendrén valósul meg. A kivitelezési munkálatok várhatóan 2013 őszéig tartanak majd. A jelenlegi gátat szakaszosan újítják fel, a fal elemeinek tárolását és esetleges felhelyezését a tervek szerint a katasztrófavédelem végzi majd. A felújítás 100%-os uniós támogatással jön létre.

KISTÉRSÉGI CSATORNÁZÁS

Szentendrén a jövő év legnagyobb beruházása a gátépítés mellett a 718 ingatlant érintő kistérségi csatornázás, mellyel kb. 15%-os lakossági önrésszel közel 900 millió Ft-os környezetvédelmi fejlesztés valósul meg városunkban. A Dunakanyari Csatornamű Vízgazdálkodási Társulat, a csatornázásban résztvevő Önkormányzatok, és az OTP Bank között, 2012. június 27-én aláírásra került a beruházás önerejéhez szükséges 534.000.000.-Ft-ról szóló hitelszerződés, melynek fedezete, az Önök által fizetett érdekeltségi hozzájárulás. Kérjük az érintetteket, hogy a beruházás sikere és a kedvezményes feltételek biztosítása érdekében szíveskedjenek a részleteket pontosan, határidőre fizetni.

Az önkormányzati Társulás nevében a projektiroda jelenleg a közbeszerzési dokumentációk véglegesítésén és a támogató szervezettel való egyeztetésen dolgozik. Várhatóan szeptemberben kerül kiírásra a projektmenedzsment, a mérnök, majd ősz végén a kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás. A hatóságokkal való elhúzódó egyeztetés és az engedélyezési eljárások határidejei miatt ideális esetben 2013 közepén kezdődhet el az építkezés, melynek befejezési határideje 2014 júliusa.

Az építkezésekről további tájékoztatást a fent említett kommunikációs csatornákon, valamint a www.szentendre1000ev.hu honlapon kaphat. Kérdéseit felteheti az info@szentendre1000ev.hu és a csatornazas@szentendre1000ev.hu e-mail címen.