2017. december 2., 14:29

Idén ősszel nyílt meg Szentendre óvárosában, a Kossuth Lajos utca 14. szám alatt a Surya Ayurveda egészség- és szépségközpont. Az Indiából származó, 5000 éves gyógyító rendszerről, az ayurvedáról beszélgettünk Bedő Krisztinával, a központ vezetőjével.

A nevedet sokan jól ismerik, hiszen évek óta jógaoktatóként dolgozol a városban. Honnan jött az indíttatás, hogy megnyisd az új egészség- és szépségközpontot?
Mindig kerestem a válaszokat az élet értelmére, és az ELTE bölcsészkarának elvégzése után még mindig úgy éreztem, egy választ sem kaptam. Csak diagnózisokat állítottak fel az írók, a filozófusok, de nem tudták megmondani, mitől lehet jobb. Négy gyermekem apukájának unokatestvére Laár András költő, zenész, asztrológus és buddhista szerzetes. Az ő példáján indultam el ebbe az irányba. 2000-ben kezdtem asztrológiát tanulni. Mireisz László buddhista tanítónál végeztem el a három évet, az egyetem ma a Göncöl Szabadegyetem nevet viseli. Akkor már megszületett negyedik gyermekem is, bent laktunk a Szentendrei-szigeten, és nagyon szerettem volna jógát is tanulni. A faluban egy jógaoktatónál kezdtem az alapokat, később folyamatosan képeztem magam. A JógaTér stúdiómat öt éve alapítottam, azóta tanítom a városban a jógát, idén október 19-én pedig megnyitottuk ayurveda központunkat a belvárosban. Két éve magam is megtapasztaltam az ayurveda kezelések jótékony hatását, és azóta azon dolgoztam, hogy Szentendrén is legyen ilyen központ. Az ayurveda és a jóga szorosan összefügg, mert mindkettő ugyanabból a filozófiából ered. Az ayurveda szó szerinti jelentése: ayur = élet, véda = tudás, vagyis az élet tudománya. Az ayurveda megtanít arra, hogyan kell élni ahhoz, hogy egészségesek legyünk.

Amit a túlcivilizált, technicizált európai ember elfelejtett, újra kell tanulnia…
Valójában erről van szó, mert a kultúránk nem tanítja meg a szükséges válaszokat. Ahogy a nyugati orvostudomány meghatároz több vércsoportot, az ayurveda három testtípust különböztet meg: a szél, a tűz és a víz alkatú embereket. Alkatunk meghatározza a személyiségünket, tipikus viselkedési és étkezési szokásainkat, a testalkatunkat, ezért tipikus problémák is adódhatnak az alap testalkatokból. Az ayurvedikus terapeuta először meghatározza, mely alkati típusba tartozunk, illetve a pulzusból, a szem, a nyelv állapotából diagnosztizál, megtapintja a hasat… A pulzus ugrál vagy csúszkál vagy rebben, ebből a terapeuta megállapítja, hogy melyik szervrendszer – vizeletkiválasztás, emésztőrendszer, vérkeringés – okozhat problémát.

Hogyan gyógyít az ayurveda?
A diagnosztizálás után a terapeuta összeállítja a kezelési tervet. Kúráink általában tíz alkalmasak, különböző kezelési módokat tartalmaznak. Tisztítókúráinkhoz mindenki egyénre szabott, alkatának megfelelő diétát kap. Adott problémával hozzánk érkezők, például, ha egy tűz típusba tartozó ember súlyproblémákkal küzd, sok vizet raktároz a szervezete, akkor vízcsökkentő diétát kap, nem az alapalkatának megfelelő diétát. A diéta mellé gyógynövényporokat, teákat adunk, ezeket meghatározott időrendben és módon kell kiegészítésként fogyasztani az étrend mellett. A kezelések tradicionális frissítő, tisztító, regeneráló masszázsok. A teljes test és arcmasszázsok kiválóan oldják a testben létrejött blokkokat, elakadásokat. A masszázsokat meleg olajjal végzik képzett terapeutáink, s utána gyógynövényes gőzfürdő következik. Az olajjal fellazított méreglerakódások a gőzöléssel folyékonnyá válnak és távoznak a szervezetből. Idegrendszeri problémákra, stresszkezelésre, alvásproblémákra Shiro Dara kezelésünk a leghatékonyabb, a meleg olajat a homlokra, arcra csurgatva megszűnik a feszültség, elmúlnak a tünetek.

Milyen problémával keresik fel legtöbbször az Ayurveda központot?
A legtöbbünknek az emésztéssel akadnak problémái, s emiatt tönkre mehetnek az ízületek, a derék, a térd, a nyak, a boka gyengülhet. Az ayurveda azt mondja: ha jól alszol és jó az emésztésed, a test öngyógyítóképessége is újra mozgásba lép. A nyugati gondolkodással hajlamosak vagyunk tárgyként tekinteni a testünkre, és az orvoshoz, terapeutához azzal az igénnyel megyünk: gyógyítsd meg a betegségem, azaz „szereld meg gyorsan a kopott alkatrészt”. Az ayurveda holisztikus hitvallása szerint nem a testet gyógyítjuk meg, hanem a test gyógyítja meg önmagát.

Kinek nem ajánlott az ayurveda kezelés?
Az ayurveda nem azonos a hagyományos gyógykezeléssel vagy operációval. Előrehaladott szervi betegségekben is segít, de elsősorban a megelőzésben, a szervezet öngyógyító mechanizmusainak beindításában van nagy szerepe. Ellazít, megtisztítja a testet, az elmét, szépít és regenerál. Van, aki szkeptikus szemlélettel érkezik hozzánk, nem igazán bízik a kezelésben, de néhány alkalom után meggyőzi az eredmény. Önmagában képes lesz bízni, a gyógyulásában, és a gondolkodásával a szervezete is új energiákat nyer.

A másik előnye a kezeléseknek úgy gondolom, a lassítás, ami ma nagyon hiányzik az életünkből.
A lassítás mellett a rendszer, a rendszeresség, a fegyelmezettség is rengeteget segít. A diéták során kell az önfegyelem és az önfigyelés, a befele nézés, van, amiről le kell mondanunk és be kell tartani szabályokat. Azzal, hogy önmagunkra jobban figyelünk, rendszerezettebben élünk, már kitisztítja a gondolatokat, és elindulunk az egészséges élet felé. A terápiához tartozik, hogy közösen vagy csak négyszemközt beszélgetünk, megosztjuk egymással a gondolatainkat. Hiszek abban, ha megmozdítjuk a testet, az a lélekre is kihat, és ez fordítva is igaz.

További infók: www.suryaayurveda.hu https://www.facebook.com/suryaayurveda108/

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
sze 06

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 06

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.